Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Zagrebu održana 18. Povorka ponosa

08.06.2019.

17:09

Autor: Mario Mihaljević

Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / -

Nekoliko tisuća sudionika 18. Povorke ponosa pod sloganom "Osamnaest ponosnih godina", okupilo se popodne kod Muzeja Mimara, na Rooseveltovom trgu, odakle su sa zastavama duginih boja, transparentima i zviždaljkama krenuli prema parku Ribnjak, gdje će se održati popratni program i koncert.

-Poruka ove punoljetne Povorke ponosa je da da smo tu, da ovo nije samo 'faza', dio smo hrvatskog društva, ne idemo nigdje i želimo punu ravnopravnost-, rekla je programska koordinatorica Zagreb Pride Doria Jukić.

Ono što se promijenilo, kada se usporedi 2002. godina kada su organizirali prvu Povorku ponosa, istaknula je, razina je nasilja i diskriminacije. Godinama kasnije, ocijenila je, vidljiva je brojnija i snažnija podrška, ali Jukić ističe da je njihova svakodnevnica i dalje ispunjena diskriminacijom, nasiljem, homofobijom, transfobijom i bifobijom te da je vidljiva na radnim mjestima, ulicama, u školama i ustanovima.

-Moramo poslati poruku da ne pristajemo da naša svakodnevnica bude ispunjena nasiljem i tražimo nadležne institucije, Vladu, Sabor i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da jasno ustanu i kažu da nasilje nad LGBT osobama nije u redu-, poručila je Jukić. 

Organizatori su uoči kretanja povorke izrazili ponos što danas mladi odrastaju u društvu u kojem je upravo Povorka ponosa najdugovječniji prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj te poručili da su mladi glasniji, hrabriji i vidljiviji u borbi za zauzimanjem novih ulica i sigurnih prostora za sve.

-Mi smo tu da im damo prostor i pokažemo da je nas koji se se borimo za slobodu i jednakost puno više od onih koji se zalažu za nejednakost i hijerarhije-, poručili su. Povorku je došla podržati i nekolicina političara, među kojima predsjednik SDP-a Davor Bernardić, članovi i članice Foruma žena i Foruma mladih SDP-a, Gordan Maras, Renato Petek, kao i osobe iz javnoga društvenog života.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.