Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Zelini otvorena prva punionica za električna vozila

22.04.2016.

14:17

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Svetom Ivanu Zelini danas je otvorena prva punionica za električna vozila, ujedno stota takva punionica u Hrvatskoj, izvijestili su iz Grada Svetog Ivana Zeline. Mreža električnih punionica Zagrebačke županije sastoji se sada od 13 punionica instaliranih u devet gradova.

Po jedna je instalirana u Svetom Ivanu Zelini, Dugom Selu, Ivanić Gradu, Svetoj Nedjelji, Vrbovcu, Zaprešiću, Samoboru i Jastrebarskom, a u Velikoj Gorici ih je pet. Mreža je povezana s nacionalnom mrežom punionica za električna vozila Hrvatskog Telekoma, koji omogućava pristup putem T-RFID kartice. 

Projekt sufinanciraju Zagrebačka županija, gradovi i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U projekt smo ušli zbog želje da moderniziramo prijevoz na području Zagrebačke županije te istovremeno pridonesemo smanjenju emisija ugljikova dioksida, povećanju energetske učinkovitosti, te očuvanju okoliša i smanjenju buke. Cilj nam je do kraja 2016. godine sufinancirati izgradnju i stavljanje u rad e-punionica u svih naših devet gradova te tri općine, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić dodavši da mu je želja da Zagrebačka županija postane vodeća hrvatska županija na području e-mobilnosti i izgradnji pametne infrastrukture.

Gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec izjavio je da se taj grad uključio u projekt e-mobilnost i zbog toga što mu je cilj potaknuti građane na nabavu i upotrebu električnih vozila.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.