Hrvatski radio

Radio Sljeme

U zgradu u Petruševcu do sada se uselilo 14 obitelji

28.06.2019.

17:45

Autor: Nikolina Devčić

Ivan Buvinic/PIXSELL

Ivan Buvinic/PIXSELL

Foto: - / -

Nakon jučerašnjeg prosvjeda u Petruševcu zbog preseljenja pretežito romskih obitelji u njihovo naselje, iz Grada danas poručuju da ne odustaju od useljenja. Do sada se u zgradu, koja je trebala biti Tehnološki park, a prenamjenom postala stambeni prostor, uselilo 14 obitelji,

Da se useljenje preostalih obitelji nastavlja idućih dana potvrdio je Hini pročelnik Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove Damir Lasić.

- Grad Zagreb u te stanove ima namjeru useliti stambeno nezbrinute osobe odnosno obitelji strogo poštujući redoslijed na Konačnoj listi reda prvenstva za davanje u najam gradskih stanova koja je utvrđena nakon provedenog natječajnog postupka. Radi se o osobama odnosno obiteljima koje nemaju mogućnost sami riješiti stambeno pitanje, koji prebivaju u Zagrebu neprekidno duže od deset godina i čiji prihod ne prelazi propisani cenzus te čekaju već godinama na stambeno zbrinjavanje najmom gradskog stana. U objekt je useljeno 14 obitelji, kojima su stanovi dani sukladno Odluci, a u preostale stanove bit će organizirano useljenje narednih dana - istaknuo je Lasić.

Osvrnuo se i na intervenciju policije na prosvjednike koji su blokirali zgradu u koju su trebale useliti socijalno ugrožene romske obitelji.

- Do intervencije policije je došlo zbog činjenice da su neki od ranijih vlasnika koji su prodali objekt Gradu Zagrebu zajedno s još tridesetak stanovnika Petruševca maknuvši zaštitnu ogradu ispred zgrade fizički zapriječili prilaz i ulaz u zgradu sjedanjem na stepenište s nakanom da spriječe useljenje, odnosno zaposjedanjem posjeda Grada Zagreba. Zbog činjenice da se ni nakon višesatnih zamolbi nisu željeli mirno udaljiti policija ih je na zamolbu Grada udaljila s ulaza - naveo je Lasić.

Kaže i kako je Grad Zagreb kupnjom stekao zgrade u naselju Novi Petruševec 6 i 8 te da su te zgrade ozakonjene. Zgrada na adresi Novi Petruševec 6 ozakonjena je kao poslovna zgrada, a zgrada na adresi Novi Petruševec 8 ozakonjena je kao stambeno-poslovna zgrada. Poslovnu zgradu je Grad Zagreb Ugovorom o korištenju od 3. kolovoza 2016., dao na korištenje Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, ustanovi čiji je osnivač, za čuvanje cjelokupne muzejske građe.

- Stambeno-poslovnu zgradu na adresi Novi Petruševec 8, u kojoj se nalazi 29 stanova i 6 poslovnih prostora, koju je Grad Zagreb kupio 2003. godine upravo kao stambeno-poslovnu zgradu (koju su tako uknjižili i suvlasnici iste), Grad je odredio privesti namjeni te su stoga ugovornom izvođaču radova s kojim je Grad Zagreb ugovorio radove nakon uredno provedenog postupka javne nabave povjereni radovi u cilju dovođenja svih stanova u stanje pogodno za stanovanje. S obzirom da je Grad te objekte stekao kupnjom, o vlasništvu i uporabi zgrada postoji valjana dokumentacija , a postupak uknjižbe je u tijeku. Nadalje, iz stanova u stambeno-poslovnoj zgradi nitko nije deložiran - istaknuo je pročelnik Lasić.

Stanovnici naselja Petruševec jučer su blokirali zgradu u koju se trebalo useliti 29 socijalno ugroženih romskih obitelji, a interventna policija privela je deset osoba, dok je jedna odvezena u bolnicu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.