Hrvatski radio

Radio Sljeme

Učenice Maja Kovačić i Katarina Kušt dobitnice nagrade "Luka Ritz"

16.11.2021.

15:58

Autor: Krešimir Vešnik

Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / -

Učenica Osnovne škole Kustošija Maja Kovačić te učenica Srednje škole - Centra za odgoj i obrazovanje, Katarina Kušt dobitnice su ovogodišnje nagrade Luka Ritz "Nasilje nije hrabrost". Nagrada je dodijeljena povodom Međunarodnog dana tolerancije.

Prije nekoliko mjeseci, u znak suosjećanja s prijateljem koji je bolovao od raka, učenica Maja Kovačić ošišala je kosu. Nakon što je prijatelj izgubio bitku s bolešću, počela je puštati kosu kako bi je darovala za izradu perika za osobe oboljele od raka. To je samo jedna od crtica zašto je baš Maja dobila nagradu - Nije bitno promijeniti svijet nego to pokušati učiniti, potruditi se. Potrebno je da barem netko pomogne čak i najmanjom sitnicom - rekla je. 

A Katarina Kušt dvije je godine dobivala pohvalnicu Nastavničkog vijeća i proglašena "Najpomagačicom škole". U razredu je bila jedina djevojka, nesebično je pomagala muškim kolegama u svladavanju nastavnih sadržaja, u svakodnevnim aktivnostima brige o sebi, u socijalizaciji i osamostaljivanju, a i sama je bila izložena vršnjačkom nasilju - Ne mora nasilje biti fizičko da bi boljelo. Kako sam i sama to proživjela, poticalo me još više da budem protiv toga - zaključila je.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.