Hrvatski radio

Radio Sljeme

Učenici Gornje Kustošije dobit će novu školu

25.09.2020.

16:06

Autor: Krešimir Vešnik

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Iduće godine trebala bi početi gradanja nove osnovne škole u Gornjoj Kustošiji. Tamošnja osnovna škola trebala se rekonstruirati i dograditi, no iz Grada je odlučeno da će se napraviti nova za više od 300 učenika. Mjesto je posjetio u obilasku Gradske Četvrti Črnomerec, gradonačelnik Milan Bandić.

Zbog izmjene GUP-a prije 4 godine, omogućeno je da se, umjesto nadogradnje i rekonstrukcije područne škole u Gornjoj Kustošiji, na njezinom mjestu izgradi potpuno nova škola - ... na bruto površini od 5 930 četvornih metara što predviđa podrum, suteren, prizemlje i dva kata te jednu manju dvoranu za tjelesnu i zdravstvenu kulturu - rekla zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, Katarina Milković.

Sada je u školi 40-ak učenika nižih razreda, a u novoj školi bi ih bilo više od tristo i to od prvog do osmog razreda. Time bi se rasteretira se matična škola "Kustošija" pa je najavljenom izgradnjom, koja bi trebala početi iduće godine, zadovoljna je i ravnateljica Gordana Kajić - Mi smo sve broniji i brojniji. Djeca nam idu u okolne škole. Ovdje su sada samo četiri razredna odjeljenja i to je sada dostatno, ali sve više od toga i pucamo po šavovima. Fala Bogu djece ima, ali ih treba negdje i smjestiti - napomenula je ravnateljica.

Odmah pored nove škole je i okretište busa, koje će biti bogatije za novu minibus liniju - Uključivat će povezivanje Kustošijanske ulice, Završja, Trdica prema Vrapčanskoj ulici. Ta je inicijativa pristuna otprilike 5 godina. Od ponedjeljka kreće uređenje perona, nakon toga okretište minibusa u Vrapču. Vjerujem da će se unutar dva do tri tjedna završiti cijela priča i da ćemo pustiti novu minibus liniju - istaknuo je predsjednik Vijeća Gradske Četvrti Črnomerec, Josip Jelić.

Zapadnije od Gornje Kustošije, u Graberju, najavljena je izgradnja malonogometnog i dječjeg igrališta. Dječje igralište trebalo bi se urediti i u Mikulićima. No, tamo je glavni problem nedostatak kanalizacije koji bi se trebao riješiti u roku od tri godine. Rekonstrukciju kanalizacije potrebno je pak u Mjesnom odboru "Ban Keglević". A tamošnji stanovnici su u Međimurskoj ulici dobili novo dječije igralište i vježbalište za odrasle.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.