Hrvatski radio

Radio Sljeme

Učenici i studenti dobili stipendije Zagrebačke županije

19.12.2019.

10:46

Autor: Ivan Fedor

FOTO: Ivan Fedor

FOTO: Ivan Fedor

Foto: - / -

Zagrebačka županija dodijelila je stipendije učenicima i studentima za ovu školsku godinu. Stipendije će se isplaćivati 12 mjeseci, a za njih je županija u proračunu osigurala više od 2 milijuna kuna.

Ove godine porastao je i broj novih stipendista i iznos stipendija, istaknula je zamjenica župana Nadica Žužak. Broj novih stipendista porastao je s 50 na 75, dok je uz 75 novih pravo na stipendiju ostvarilo 88 starih stipendista. Ukupno je novčano potpomognuto 163 stipendista za što je u proračunu županije osigurano više od 2 milijuna kuna:

"Iznos stipendija za učenike porastao je s 500 na 600 kuna, a za studente s 1000 na 1200 kuna mjesečno.

Studentica 6. godine Medicinskog fakulteta  Ana Smajo naglasila kako je stipednija puno pomaže u odluci da ipak ostane u Hrvatskoj, ali je važna i za brojne svakodnevne potrebe:

"Stipendija svakako znači jedno osamostaljivanje od roditelja. Novci se potroše za svakodnevne životne potrebe - stanarinu i režije, ali se nešto uštedi i za pokoje putovanje.

Također, Zagrebačka županija donjela je i odluku o tome kako će učenici nadoknaditi nastavne dane koje su propustili zbog štrajka učitelja. Skratit će se proljetni i zimski praznici, rekla je Mirela Katalenac, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu:

"Zimski i proljetni odmor za učenike skratili smo za tjedan dana tako da nam nastavna godina najkasnije završi do 26. lipnja, ovisno o broju dana koje su škole provele u štrajku. Odaslat ćemo još svakoj školi njihovu odluku o broju dana koje su proveli u štrajku i sukladno tome termine kada ima završava nastavna godina."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.