Hrvatski radio

Radio Sljeme

Učenici zaslužuju i moraju biti dio reforme tko god ju provodio!

29.06.2017.

14:17

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnjoj pressici održanoj u Hrvatskom novinarskom društvu, dva dobitnika Oskara znanja, studentica FER-a Kaja Pavlinić i maturant Hrvoje Kožić, te glavni urednik portala srednja.hr, Marko Matijević predstavili su prijedlog prvog političkog obrazovnog #konsenzusa u Hrvatskoj.

Portal srednja.hr uputio je svim parlamentarnim političkim strankama zahtjev da se do 15. srpnja očituju na pitanje o sudjelovanju učenika u procesu obrazovne reforme, odnosno uključivanje u stručne radne skupine od sljedećeg javnog poziva.

Mladi provode najviše vremena u učionicama i s udžbenicima, a nakon 20 godina pokušaja reformi, došlo je vrijeme i da se njih uključi u raspravu. Oni na to imaju pravo, mogu dati svoj doprinos, a na politici je da ih podrži i pusti da se njihov glas iz učionica proširi dalje, objasnio je urednik portala srednja.hr, Marko Matijević.

Ovim prijedlogom ne žele uvjetovati tko će voditi ekspertnu radnu skupinu ni u kojem smjeru će ona ići, već da u formiranje obrazovnog sustava moraju biti uključeni aktivni učenici s izvannastavnim aktivnostima, oni koji sudjeluju na državnim natjecanjima, oni najbolji iz školskog sustava.

Mladima se rijetko daje glas i najčešće drugi govore u naše ime te nagađaju što nam je potrebno i s kojim se problemima suočavamo. Izrada kvalitetnog kurikuluma i općenito poboljšanje obrazovnog sustava mora se dići iznad svih politika i podjela koje još uvijek zauzimaju najveći dio medijskog prostora. Iz tog razloga smatram da je neophodno da sve parlamentarne stranke podrže uključivanje učenika u reformu, tko god ju vodio. Radilo bi se o uspješnim učenicima koji iskazuju aktivnost i stručnost u svojim područjima. Oni kroz svoj put, koji nerijetko uključuje mnoga natjecanja na kojima čuju o drugim dobrim praksama, rekla je studentica FER-a i trostruka dobitnica Oskara znanja, Kaja Pavlinić

Zaključak ovakvog prijedloga je da učenici zaslužuju i moraju biti dio reforme tko god ju provodio, a da bi ta reforma trebala biti iznad svih političkih sustava, svih svjetonazora i svih stavova.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.