Hrvatski radio

Radio Sljeme

Učenici zavladali osnovnom školom Voltino!

10.11.2017.

15:42

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Naizgled još jedan uobičajen školski dan u hodnicima osnovne škole Voltino. Redovan dan što se tiče nastave, no ni po čemu drugom ovaj dan nije uobičajen. Dan obrnutih uloga - Po treći put u sedam godina.

Nakon raspisanih natječaja, te pisanja molbi za posao, učenici osnovne škole Voltino danas su zamijenili uloge s djelatnicima škole. Tako su se mogli okušati kao učitelji, pedagozi, ravnatelji, tajnici, računovođe, spremačice, domari i kuhari. A kako su se u ulogama djelatnika snašli najmađi?

Hodam po razredima, razgledavam i pričam s učenicima, objasnila je prvašica Nikol koja je izabrala biti ravnateljica. 

U ulozi pedagogice našla se Lara iz trećeg razreda. Gledamo kako se učenici ponašaju, što rade i ako su zločesti onda to zapišemo i popričamo o tome. Uloga mi je super.

Prvašić Igor izabrao je biti domar, ujedno je to i zanimanje za koje se najviše učenika i prijavilo. Gledao sam kako domar odvozi smeće.

Oduvijek sam željela znati što rade knjižničarke, a profesori ne. Naučila sam kako se knjige označavaju i prenose na internet. Sviđa mi se biti knjižničarka, objasnila je Gabrijela iz petog razreda.

Drugašić Noa opisao je kako je kao ravnatelj rješavao probleme o jednom problematičnom dečku. Bilo je napeto, ali uspio sam sve riješiti. Nisam baš sve razumio, ali uspio sam sve i sad još čekam pomoć ravnateljice.

Na ovaj način učenici su mogli neka zanimanja s kojima se susreću bolje upoznati i time više cijeniti. Cilj ovog projekta je da shvate odgovornost i vrijednost djelatnika škole, rekla je ravnateljica Jasna Horvat.

Projekt obrnutih uloga dao je do sada odličan povratan odgovor, zaključila je ravnateljica. A iako je današnji dan protekao u odgovornosti i obavljanju ozbiljnih poslova, sutra se već vraćaju u svoje uloge s iskustvom da nije lako biti odrastao.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.