Hrvatski radio

Radio Sljeme

Učenici završnih razreda srednjih škola sutra slave posljednji dan nastave

25.05.2023.

14:21

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Maturanti u Zagrebu

Maturanti u Zagrebu

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Učenici završnih razreda srednjih škola sutra slave posljednji dan nastave. A Grad je i ove godine na Bundeku organizirao Dan zagrebačkih maturanata, odnosno, Norijadu. Zbog povorke koja će s Trga bana Jelačića ići prema Bundeku doći će do povremenog zaustavljanja prometa.

Iako je Dan zagrebačkih maturanta sutra zviždanje već danas odjekuje srednjim školama. Pred nekima je nastavak školovanja na nekom od fakulteta ili viših škola, a neki će napraviti prve korake na tržištu rada. Ali prije svega - proslava i oproštaj od srednjoškolskih klupa, kolega i profesora. 


Tradicionalno, maturanti će se okupiti na središnjem trgu na kojem će ih zabavljati glazbeni kombi i dva DJ-a, a organizirana povorka do Bundeka, u pratnji nadležnih službi, kreće u podne.


- Na parku Bundek od 13 do 20 sati organiziran je prigodni zabavno - glazbeni program. Voditelj programa je animator Marko Petar Orešković, a u glazbenom programu će sudjelovati Zembo Latifa, DJ Danijel Turk, band Kings, Jakša Jordes & DJ Robbie, Turk The DJ i DJ Vermont, rekla nam je pomoćnica pročelnika za obrazovanje Iva Milardović Štimac.


A DJ Danijel Turk nam je otkrio djelić onoga što maturanti mogu očekivati na Bundeku.


- Premijerni nastup na Norijadi. Sa mnom je i hrvatski reper Zembo Latifa. Ja ću početi "set", a ono što možemo očekivati je najbolje od hip - hopa i klupske glazbe u zadnjih desetak godina. Usred tog seta priključit će se Zembo Latifa sa nekoliko svojih singlova, a završiti ćemo s takozvanim "bangerima" za mlade, da se dobro zabave i da bude nabrijana mjuza. Očekujemo dobru reakciju naših maturanata, kaže nam DJ Danijel Turk.


Roditelji, naravno, zabrinuti i pitaju se - hoće li na Bundeku biti alkohola?


- Neće biti dostupan alkohol. Cijelo vrijeme trajanja manifestacije na Bundeku, Trgu bana Jelačića i tijekom povorke bit će organiziran nadzor. Imat ćemo zdravstvene ekipe, komunalne i prometne redare, zaštitare, spasioce, a prisutna će biti i policija. Mi ćemo se potruditi da ova manifestacija prođe u sigurnom okruženju, umiruje zabrinute roditelje pomoćnica pročelnika Iva Milardović Štimac. 


A evo što kažu maturanti. Kako i gdje će proslaviti posljednji dan nastave i kakve planove imaju za budućnost.


- Proveselit se, proživjet ovaj mladi život jer to je jedan koji imamo, proći sve i tužno i lijepo, rekao nam je jedan maturant koji kaže i da će doći na Bundek. 


- Idemo na Trg bana Jelačića pa onda na Bundek, kažu nam dvije djevojke te dodaju da će pokušati upisati Pravni, odnosno, Ekonomski fakultet.


- Napit ćemo se, ludo i nezaboravno. Tko sutra preživi pričat će, rekle su nam pak dobro raspoložene maturantice koje smo sreli ispred Frizerske škole. 


Da takvih situacija sutra ipak ne bude, apelira Milardović Štimac:


- Želim svim maturantima da im posljednji dan nastave prođe u veselju, ali i da ga proslave tako da se sutradan toga dana sjećaju, apelira pomoćnica pročelnika za obrazovanje Iva Milardović Štimac.


Dodajmo da će zbog prolaska maturanata biti privremeno obustavljen promet od Trga bana Jelačića, preko Tomislavca, Miramarske, Vukovarske i Hrvatske bratske zajednice do Bundeka. Zbog Norijade i ZET priprema posebnu regulaciju prometa. Od 11 sati i 20 minuta do odlaska maturanata prema Bundeku bit će obustavljen tramvajski promet preko središnjeg trga i Praškom ulicom. Linije 1, 6, 11, 13, 14 i 17 prometovat će preko Glavnog kolodvora, a linija 12 Ulicom grada Vukovara. Promet će se potom prekidati ovisno o lokaciji na kojoj će se nalaziti povorka maturanata. Očekujte sutra, do 13 sati, i preusmjeravanje autobusnih linija s terminala Glavni kolodvor.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici