Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Učenicima su potrebni opće obrazovni predmeti"

04.10.2018.

15:14

Autor: Krešimir Vešnik

Filip Kos/PIXSELL

Filip Kos/PIXSELL

Foto: - / -

O obrazovnoj reformi raspravljalo se u Stranci rada i solidarnosti. Protive se dualnom obrazovanju koje je uvedeno u neke trogodišnje strukovne škole, a kojim su ukinuti predmeti biologija, povijest, kemija, fizika i zemljopis.

"Učenike prikraćujemo za obrazovanje te su im potrebni opći predmeti" ističu iz stranke osvrćući se na dualni program obrazovanja koji be se trebao kroz dvoje godine uvesti u sve trogodišnje strukovne škole.

Istraživanja pokazuju da je učenicima potreno da bi dobro razvijali strukovna znanja i vještine da su im potrebni ovi opće obrazovni predmeti. Ti predmeti kod učenika razvijaju opće kompetencije, a to je jasna, pisana i govorna komunikacija; to je kritičko mišljenje, povezivanje; to je timski rad, rekla je zastupnica u Gradskoj skupštini, Irena Cajner Mraović

Ukidanje predmeta, tvrde iz stranke, utječe i na mogućnost zapošljavanja radnika iz STEM područja. O studentima takvih smjerova govori profesorica s PMF-a, Gordana Rusak, Pitam se koliko njih bi odustalo na vrijeme da su znali za ove mjere, odnosno za ovu reformu, jer su njihove kolege postali višak. Da paradoks bude veći, za studente STEM područja, gdje pripadaju i biologija i kemija, nude se posebne stipendije. Koje poruke šaljemo? S jedne strane stipendirat ćemo vas jer nam je STEM područje vrlo važno, a s druge strane strane, višak ste. To je zbunjujuće.  

Fokus reforme bi, kaže potpredsjednica stranke Jelena Pavičić Vukičević, trebali biti učitelji, Mi moramo reći koji su to sadržaji koje ćemo podučavati, no nastavniku treba ostaviti mogućnost, njegovu autonomiju da metodički odradi te sadržaje onako kako ih za svoje učenike, sukladno njihovim razvojnim mogućnostima smatra prikladnima. S druge strane kako će se taj sadržaj integrirati u određeni nastavni predmet, kako će se to zvati, to nije toliko važno.

Rješenje je, napominju iz Stranke rada i solidarnosti, intedisciplinarni sustav koji neće kao ovaj obrazovati učenike za odlazak u inozemstvo.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.