Hrvatski radio

Radio Sljeme

Učinkovitim upravljanjem gradskom imovinom do povećanja gradskih prihoda

07.04.2021.

15:48

Autor: Nevena Saraga

Foto: Radio Sljeme

Foto: Radio Sljeme

Foto: - / -

„Kako Grad Zagreb upravlja i raspolaže svojom imovinom“ bila je tema konferencije za novinare nezavisne kandidatkinje za gradonačelnicu Vesne Škare Ožbolt u Parku Grič na Gornjem gradu. Učinkovitim upravljanjem vrijednom imovinom, Grad bi mogao značajno povećati svoje prihode.

Grad Zagreb je lani u lipnju donio Strategiju upravljanja imovinom za razdoblje 2020.-2026., obvezujući dokument u funkciji učinkovitijeg upravljanja imovinom u vlasništvu ili na raspolaganju grada.

No, ta strategija kasni punih sedam godina za državnom strategijom, upozorila je nezavisna kandidatkinja Vesna Škare Ožbolt.

Kao problem izdvaja i činjenicu da grad još uvijek nema na jednom mjestu evidentiranu svu imovinu, a evidencije nisu usklađene sa sustavom središnjeg državnog registra nekretnina.

Kao vrijedne nekretnine izdvojila je poslovne prostore u središtu grada, primjerice Ilici, Vlaškoj te Maksimirskoj koji su zapušteni i godinama prazni, a isti je slučaj i s poslovnim prostorima na gradskim tržnicama. Treba ih dati u zakup za jednu kunu na pet godina uz obvezu uređenja u prvoj godini zakupa.

- Sva zemljišta u vlasništvu grada Zagreba na kojima su sagrađene i legalizirane kuće treba dati u prodaju i omogućiti vlasnicima kuća da upišu svoje nekretnine, a grad dobije prihode u proračun, ističe Škare Ožbolt.

Takvo stanje upravljanja i raspolaganja gradskom imovinom, ocijenila je nezavisna kandidatkinja Vesna Škare Ožbolt, dovodi do propuštanja razvojnih projekata, imovinskopravni odnosi u dobrom dijelu su neuređeni, a građani se žale na tromost i sporost rješavanja postupaka vezanih uz povrat imovine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.