Hrvatski radio

Radio Sljeme

Učinkovitost nekako, obnovljivi nikako!

03.02.2017.

14:33

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do kraja prošle godine, u odnosu na ukupni iznos dostupnih sredstava, vrijednost ugovorenih natječaja iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za financiranje projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije iznosi nešto manje od 9 posto, a realiziranih je svega 2 posto.

Zabrinjavajuća stopa iskorištenih sredstava upozorava na to da Hrvatska nužno mora provesti mjere koje će osigurati da preostala sredstva budu iskorištena prije 2020. godine. Činjenica kako su europski strukturni fondovi temelj Hrvatske razvojne strategije dokaz je nepostojanja nikakve nacionalne strategije koja bi vodila računa o iskorištavanju spomenutih sredstava.

Potrebno je omogućiti građanima da prate što se događa, kako se troši taj novac, koliko je projekata ugovoreno, u kojoj su fazi, ponuditi građanima mogućnost sufinanciranja njihovih vlasititih ulaganja u obnovljive izvore energije. Nužno je omogućiti građanima da se udruže u energetske zadruge, da im novac koji je dostupan iz europskih fondova bude pomoć, da građani od potrošača energije postanju i njeni proizvođači i da na taj način mogu nešto i zaraditi, poručio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Nije pošteno da prilikom ulaganja u obnovljive izvore energije različite poticaje ubiru korporacije, naglašava Ivčić. Podaci o zapostavljanju financijske podrške iz strukturnih fondova još su porazniji ako uzmemo u obzir modernizaciju gospodarstva Europske unije i prelazak na neugljično gospodarstvo.

Prijedlog je Europske komisije da se udio obnovljivih izvora digne na 27 posto do 2030., da se energetska efikasnost postavi kao obvezujući cilj i dosegne 30 posto do 2030., naglasio je voditelj Energetskog programa Zelene akcije, Toni Vidan.

Hrvatska za projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije može povući više od 500 millijuna eura. Korištenjem ovih sredstava bi se ostvarile velike uštede u potrošnji energije. Nadamo se da Hrvatska neće opet propustiti priliku za energetsku tranziciju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.