Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Udomljavanje je fora": Ne poklanjajte kućne ljubimce za Uskrs

01.04.2023.

12:30

Autor: Magdalena Pongrac

"Udomljavanje je fora" na Trgu bana Jelačića

"Udomljavanje je fora" na Trgu bana Jelačića

Foto: Sandra Simunovic / Pixsell

Akcija „Udomljavanje je fora" održava se na Trgu bana Jelačića. Pod sloganom „Ljubavi naše uhate" građani se mogu informirati o odgovornom udomljavanju životinja i brizi za njih.

Pilići i kunići, ali i mačke, psi i ptice - uoči Uskrsa postaju kratkotrajni kućni ljubimci, a time i dugoročni problem Grada. Naime, životinje koje se nabavljaju kao poklon brzo budu izbačene na ulicu, a mnoge ne dožive ni prvu godinu, kaže ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok.

- Mačići, štenci i kunići, to su živa bića koja će dulje živjeti s vama, oko kojih se treba brinuti, koji imaju dlaku. O tome ljudi ne razmišljaju nego tek kad se djeca prestanu igrati sa životinjama, onda shvate da to nije bila dobra ideja. Tada ih obično izbace u park ili na ulicu. To je grozno i za životinje, a o njima se onda moramo brinuti mi.


Jedna ulična mačka i njezino potomstvo, primjerice, u 7 godina na svijet mogu donijeti gotovo pola milijuna mačića, a kuja i njezino potomstvo oko 70 tisuća štenaca.

- Svaki taj broj je jedna životinja sa svojim karakterom i o svakoj od njih moramo brinuti cijeli njihov život. Psi i mace žive stvarno dugo, oko 15 i 10 godina. Velika je to ljubav, ali je i odgovornost jednako toliko velika - istaknula je voditeljica skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu Tatjana Zajec


Zato životinja kao poklon nije preporučljiva ideja, ako o tome prije niste dobro razmislili. A upute za izbor pravog ljubimca jednostavne su.

- Izaberite životinju koja odgovara vašem životnom stilu. Ako ste aktivni, uzmite psa koji voli šetnju i trčanje; ako ste mirniji tip, uzmite psa koji je manje aktivan. Ne birajte prema izgledu životinje nego baš prema karakteru jer je to pravi put za udomljavanje - kazala je Zajec.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.