Hrvatski radio

Radio Sljeme

Udruga za sindrom Down - Zagreb proslavila 20. rođendan

21.03.2019.

18:30

Autor: Krešimir Vešnik

Udruga za sindrom Down - Zagreb proslavila 20. rođendan

Udruga za sindrom Down - Zagreb proslavila 20. rođendan

Foto: - / -

Obilježava se Svjetski dan sindroma Down. Ujedno je i 20. rođendan Udruge za sindrom Down - Zagreb koja broji više od 250 članova. Još sutra se možete upoznati s radom Udruge u sklopu Tjedna otvorenih vrata.

Udruga za sindrom Down - Zagreb najstarija je takva udruga u Hrvatskoj, ističe njezina predsjednica, Natalija Belošević - Imamo terapije za djecu;, imamo radionice za odrasle; imamo razne likovne, glazbene, sportske radionice. Radimo edukacije, dajemo podršku roditeljima; kad nas rodilišta zovu, dolazimo kao podrška novim roditeljima u rodilišta, a nekada i oni sami dođu kod nas. 

Upravo je davanje podrške novim roditeljima, najčešća aktivnost udruge - Kada dobijete dijete sa sindromom Down, okrene Vam se život naglavačke, ne znate što Vas čeka. Onda Vam treba netko tko će Vas primiti za ruku i reći: 'Bit će sve u redu, dijete će moći sve: moće će ići u vrtić i u školu, moći će ići u srednju školu, moći će se, na koncu, i zaposliti,; bit će normalan član zajednice'. Mi smo tu da dajemo takvu podršku. Imamo divne roditelje koji jedni drugima pomažu - rekla je Belošević.

Rad ovakvih Udruga pohvalila je i Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić koja je navela da i Ministarstvo pomaže roditeljima - Cilj nam je osigurati što više socijalnih usluga, rane intervencije, psiho-socijalne pomoći i savjetovanja kao potpora roditeljima da djeca što duže ostanu sa svojim roditeljima da sve različite usluge, bilo savjetodavne ili odgojno-obrazovne, dobivaju kroz škole, ali i iz svojih domova. 

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko tisuću 800 osoba sa sindromom Down pa neka im je njihov dan sretan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.