Hrvatski radio

Radio Sljeme

Udruge civilnoga društva traže dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće!

06.05.2022.

10:13

Autor: Radio Sljeme

Prosvjed

Prosvjed

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

 Ispred zgrade Hrvatskoga sabora, na Trgu svetog Marka, jutros su se okupili pripadnici organizacija civilnoga društva kako bi poslali zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće.

U otvorenom pismu istaknuli su da su podrška Mireli Čavajda te će se zajedno boriti da dobije ono što joj pripada.

- Žao nam je što živimo u državi koja nečiji svjetonazor stavlja ispred dostojanstva, zdravlja i života žene i djece i što je tvoja patnja postala tema od interesa. Ovo je borba svake žene, zato smo tu, ujedinjene u solidarnosti. Izražavamo ti poštovanje zbog snage koja te vodi, hvala ti za hrabrost da istupiš u najranjivijem životnom periodu, što nisi pognula glavu na nasilje kojem si izložena, stoji među ostalim u pismu podrške.


Među zahtjevima organizacija civilnog društva, koje su, rečeno je, ujedinjene u solidarnosti sa svim ženama kojima sustav uskraćuje zdravstvenu skrb je hitno osiguravanje odgovarajućeg medicinskog postupka prekida trudnoće Mireli Čajavda u sklopu i o trošku zdravstvenog sustava RH te utvrditi odgovornost i sankcionirati odgovorne za propuste u pružanju pravodobne i odgovarajuće skrbi.


Od ministra zdravstva Vilija Beroša i premijera Andreja Plenkovića zahtijevaju javnu potvrdu da će Mirela Čavajda dobiti odgovarajuću skrb o trošku HZZO-a koja će osigurati kvalitetnu zdravstvenu skrb tijekom prekida trudnoće.


Traže i hitno donošenje smjernica i protokola za prekid trudnoće u skladu s preporukama i smjernicama WHO-a te objavu cjelovitih podataka o kapacitetima zdravstvenih usluga u RH u odnosu na pružanje zdravstvene skrbi u području reproduktivnog zdravlja, i to specifično usluge prekida trudnoće.


Zahtijevaju i osiguranje dostupnosti prekida trudnoće svim ženama u skladu sa zakonskim okvirom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.