Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ugradnjom vodomjera do manjih računa, ali i do razvoja ekološke svijesti

17.08.2022.

15:10

Autor: Radio Sljeme

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ilustracija / Radio Sljeme

Mnoge Zagrepčane neugodno je iznenadio prizor isušenog jezera Bundek, što nije neuobičajeno s obzirom na višemjesečnu sušu i niski vodostaj Save. No klimatske promjene i činjenica da se kroz vodoopskrbni sustav gubi gotovo 50 posto pitke vode navodi na potrebu štednje tekućine koja život znači.

U Zagrebu zasad nema govora o redukciji vode. Ipak ne bi bilo loše odgovornije pristupiti potrošnji pitke vode, poručuje direktor Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) Julije Domac


- Građani bi trebali pratiti ispravnost svojih instalacija jer često se pokaže da spojevi na cijevima ili ventili mogu uzrokovati veliku potrošnju vode. Osim vlastite odgovornosti, građani bi trebali utjecati i na odgovorne u svojim lokalnim sredinama, ali i na Vladu te na ministarstva kako bi se smanjili katastrofalni gubici vode u sustavu vodoopskrbe, koji se događaju na razini cijele Hrvatske. Gubici vode su i do 50 posto - upozorava Domac.


Treba, kaže, mijenjati i stav da nam je voda uvijek dostupna.


- Najčešće u višestambenim zgradama imamo zajedničko brojilo vode pa ljudi niti ne razmišljaju koliko zapravo potroše vode na dnevnoj ili mjesečnoj razini. Zato preporučujem da se u takvim zgradama ugrade individualni vodomjeri. U pitanju je investicija od tisuću do nekoliko tisuća kuna, ovisno o vrsti vodomjera, no investicija se vrati u vrlo kratkom vremenu. Praksa je pokazala da se potrošnja u tom slučaju drastično smanjila jer se svaki stanar, suvlasnik zgrade osjeća odgovornim, a ima i motivaciju štedjeti vodu - kaže Domac.


U Hrvatskoj na sreću još nije alarmantno stanje kao što je to slučaj s drugim europskim zemljama, ističe generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. 


- U pojedinim područjima ima problema, no to rješavamo cisternama tako da nitko u Hrvatskoj nije žedan. Što se tiče ograničenja plovidbe, štete će biti minimalne - rekao Đuroković. 


Ugradnja individualnih vodomjera u višestambenim zgradama dugoročno je isplativa investicija koja razvija ekološku svijest, navodi ljude da manje troše, a u konačnici dovodi i do manjih računa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici