Hrvatski radio

Radio Sljeme

Uhićena medicinska sestra zbog izdavanja lažnih Covid-potvrda

19.11.2021.

17:19

Autor: Magdalena Pongrac

Dusko Jaramaz/Pixsell

Dusko Jaramaz/Pixsell

Foto: - / -

Medicinska sestra zaposlena u Domu zdravlja u Zagrebu izdavala je lažne Covid-potvrde i za to uzimala novac, objavila je Policijska uprava zagrebačka. U dogovoru s građanima koji su od nje tražili Covid-potvrdu u sustav je unosila lažne podatke o tome da su cijepljeni.

Građani su nezakonito stečene Covid-potvrde koristili za prelazak granice te ulazak u državne i javne ustanove.

Policija je provela istragu nad desetero ljudi, a osim 31-godišnje medicinske sestre, policija je za krivotvorenje isprava i zloporabu položaja i ovlasti, kazneno prijavila i njezina 22-godišnjeg prijatelja koji je posredovao između nje i takozvanih pacijenata. "Sestra" i "prijatelj" su u pritvoru, a protiv ostalih osumnjičenih policija će podnijeti kaznene prijave.

Hrvatska komora medicinskih sestara reagirala je priopćenjem u kojemu je najoštrije osudila bilo koji čin krivotvorenja Covid-potvrda. Komora će tražiti izvještaj od osumnjičene medicinske sestre, kao i od institucije u kojoj je radila, kako bi mogli pokrenuti odgovarajući postupak. "Bilo koji postupak zloupotrebe Covid-potvrda, kao i njihovo krivotvorenje, baca loše svjetlo na tisuće medicinskih sestara koje svoj poziv obavljaju savjesno i predano, u skladu s najvišim etičkim i profesionalnim standardima," stoji u priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.