Hrvatski radio

Radio Sljeme

Uhlir o sigurnosti škola: "Ne vjerujem nikome u Gradu"

18.01.2021.

14:53

Autor: Krešimir Vešnik

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

"Ova bahata vlast u gradu treba što prije otići i prestati ugrožavati živote svojih građana" rekao je predsjednik gradskog HNS-a Željko Uhlir. Smatra da su zgrade gradskih osnovnih škola i vrtića, koje su velikim dijelom devastirane u potresima i naknadnom podrhtavanju tla, u zabrinjavajućem stanju.

I dok iz Grada poručuju da nema dileme da su škole sigurne, Željko Uhlir u to nije uvjeren - Kada netko kaže da je sigurno, a šef onoga koji to kaže ima 270 prijava pa ja ne bih više vjerovao nikome u Gradu Zagrebu. Pokažite stručne elaborate, potpise ovlaštenih inženjera da su škole detaljno pregledane; ne zaljepljene markice nego da su škole detaljno pregledane."

Situaciju u gradu usporedio je s onom koja je bila u Italiji - 1997. godine razoran potres, svi su mahnuli rukom: "Daljnih 100 godina smo mirni". 2002. ponovio se isti potres i ubio 20-ero djece. Nepotrebno je da učimo na takvim iskustvima - istaknuo je.   

"Vladajući na raspolaganju ima brojne urede i sredstva pa se grad mogao osigurati i njegova je obnova već trebala početi", tvrdi Uhlir - Sada moramo štititi građane sa zaštitnim skelama. Nema druge opcije. To je jedina sigurnost građanima da im nešto neće pasti na glavu zato što se propustio ovaj cijeli period od više mjeseci nešto napraviti. 

Predsjednik gradskog HNS-a smatra da Grad ima pogrešne prioritete - 22 milijuna kuna je nakon potresa potrošeno kroz javnu nabavu za rasvjetu na Mostu mladosti. Je li to trenutak za takve troškove? Je li žičara morala biti 100 milijuna skuplja nego što je projektom predviđena? Moramo li imati takvo razbacivanje s našim sredstvima? Proračun Grada Zagreba će u ovoj godini biti 14 milijardi kuna. Kako će se potrošiti taj novac ako je već sada sve krenulo potpuno pogrešno sa zagrebačkim školama? - zaključio je Uhlir. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.