Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Uhvati ritam" i pregledaj se!

21.10.2017.

16:34

Autor: Antonia Ćosić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Akcijom se skreće pozornost na važnost ranog otkrivanja raka dojke i odazivanja žena na pozive na besplatnu mamografiju iz Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke te na važnost optimalnog liječenja i skrbi o bolesnicama, osobito ženama s metastatskim rakom dojke.

Udruga SVE za NJU, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Grad Zagreb organiziraju javnozdravstvenu akciju povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke. U akciju su se uključili Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrije Štampar“ i Klinički bolnički centar Zagreb.

Pozvali su žene da "uhvate ritam" i nađu vremena za pregled dojki u svom rasporedu. Javnozdravstvenom akcijom  želi se upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke i odazivanja žena na pozive na besplatnu mamografiju.

Na Cvjetnom trgu bila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je podsjetila da u Hrvatskoj godišnje 1000 žena umire od karcinoma dojke: "Prije svega moramo biti odgovorni prema vlastitom zdravlju samopregledom, ali i redovitim posjetima liječniku".

Poziv ženama na prevenciju uputila je i psihologinja Ljiljana Vukuta, tajnica udruge "Sve za nju", koja je izjavila: "Mlade žene trebaju raditi samopreglede i odazvati se na mamografiju. Od mamografije se ne dobiva rak. Ona može spasiti život. I nemojte čekati da stignete u 50-te godine da biste otišli na prvi pregled. Nađite vremena već sad!"

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.