Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ukinute vize za putovanje u SAD

23.10.2021.

09:42

Autor: Magdalena Pongrac

Borna Filic/Pixsell

Borna Filic/Pixsell

Foto: - / -

Ukinute su vize za ulazak građana Hrvatske u Sjedinjene američke države, objavili su iz američkog veleposlanstva u Zagrebu i čestitali Hrvatskoj na službenom pridruživanju Programu izuzeća od viza. Ukidanje viza bilo je najavljeno za prosinac ove godine, a stiglo je više od mjesec dana ranije.

Od sada, ako planirate u SAD poslovno ili turistički, prije putovanja potrebno je ispuniti virtualnu ESTA prijavnicu, a putovanja će se odobravati na razdoblje do 90 dana. - Bio je to dugotrajan proces, ali je vrijedio, i čestitamo Hrvatskoj vladi što je uspješno ispunila stroge zahtjeve - izjavio je Mark Fleming iz američkog veleposlanstva.

Inače, za ulazak u bezvizni režim bilo je potrebno ispuniti brojne preduvjete, a zadnji koji je Hrvatska zadovoljila je manje od tri posto odbijenih zahtjeva. Nakon Hrvatske, Rumunjska, Bugarska i Cipar zadnje su članice Europske unije kojima SAD nije ukinuo vize.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.