Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ukoliko se rak prostate otkrije na vrijeme, izlječiv je u 98% slučajeva

10.11.2018.

13:26

Autor: Margareta Jozinović

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Brkati je studeni! Mjesec u kojem se upozorava na važnost ranog otkrivanja raka prostate. Tim povodom na glavnom trgu održava se javno zdravstvena akcija Svi za njega gdje muškarci moglu napraviti besplatan pregled vađenja krvi te porazgovarati s doktorima.

Jedan od najčeščih zloćudnih tumora kod muškaraca, na ljestvici pojavnosti iza raka pluća, rak je prostate od kojeg svake godine oboli više od 2 tisuće osoba, a preko 800 od njega umire. Cilj ove javnozdravstvene akcije je osvijestiti muškarce starije od 50 godina na važnost pregleda. Misija je obavijestiti muškarce da je to preventabilno sijelo. Da rak prostate možemo razmjerno jednostavnim dijagnostičkim metodama otkriti i jedna od tih laboratorijskih metoda je određivanje tumorskog biljega za rak prostate koji se zove PSA, rekao je predsjednik Hrvatske lige protiv raka, Damir Eljuga.

Danas je bila prigoda da u priručnoj urološkoj ordinaciji na Trgu muškarci učine krvni test ili PSA provjeru markera za karcinom prostate te se savjetovati s urolozima. Redovi su za preglede bili dugi. Ne brinem se i ne vodim računa o svome zdravlju nimalo, rekao je jedan. Drugi je dodao da je razlog tome što nema vremena, dok je treći kazao kako ide redovito na preglede dva puta godišnje jer ako se sam neće brinuti o sebi onda bi se moglo dogoditi da dođe prekasno.

Onkolog i predsjednik društva bolesnika s rakom, Egidio Ćepulić, istaknuo je kako su početni simptomi toliko mali da osoba ni ne može zaključiti o čemu se radi. Gotovo su beznačajni ti simptomi. Možemo reći da je jedini simptom učestalo mokrenje, ali ako imaš 60 ili 65 godina, normalno je da učestalo mokriš, no svejedno trebaš otići na pregled. Drugih simptoma ne moraš niti imati, ali ako se pojavi simptom poput bolova u kostima - onda je tada već kasno!

Važno je, zato, odlaziti na urološke preglede za ranu dijagnostiku raka prostate jer, ističu, ukoliko se otkrije na vrijeme u 98 posto slučajeva on je izlječiv.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.