Hrvatski radio

Radio Sljeme

Izbjeglice iz Ukrajine svoj mir našle u Gradu mladih

14.04.2022.

15:26

Autor: Krešimir Vešnik

Grad mladih - posjet gradonačelnika Tomaševića

Grad mladih - posjet gradonačelnika Tomaševića

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Oko 35 žena i djece iz Ukrajine, zbrinuto je u Gradu mladih koji se, posljednjih mjesec dana, koristi kao privremeni smještaj za izbjeglice. Uoči Uskrsa posjetio ih je gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

Olena je iz Kijeva. Bježeći pred ratom smještaj je našla u Zagrebu. U Gradu mladih je sa svojom 15-godišnjom kćeri, a 23-godišnji sin ostao je u Ukrajini - Mi smo u mislima u našoj domovini, nas raketiraju, bacaju bombe na nas, i proživljavamo teške trenutke. A ovdje su djeca od 6 do 15 godina. Svima vama hvala i duboki naklon zahvale na pomoći.


A kako se ukrajinski izbjeglice snalaze u Zagrebu, odlučio je doznati gradonačelnik Tomašević - Grad Zagreb od početka radi sve što je u našoj moći da olakšamo boravak svim raseljenim osobama iz Ukrajine, i vezano za zdravstvenu zaštitu, i kroz dječje  vrtiće i škole, kroz različite programe kulturnih centara, primjerice za učenje hrvatskog jezika.


Kapacitet vrtića česta je tema u glavnome gradu. Stoga, se postavlja pitanje i o upisu ukrajinske djece u njih - Imamo određeni broj djece iz Ukrajine već upisano u vrtićima, puno više u školama. Kako će na kraju biti, vidjet ćemo. U svakom slučaju to je nešto o čemu smo razgovarali i na koordinaciji svih županija s premijerom i upravo su kapaciteti za dječje vrtiće bili jedan od najistaknutijih problema. U svakom slučaju će se morati naći rješenje na nacionalnoj razini za to - rekao je gradonačelnik.


Do tada, nasuprot razaranjima u njihovoj zemlji, neki ukrajinski izbjeglice svoj mir su našli na istoku Zagreba.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.