Hrvatski radio

Radio Sljeme

Umirovljenici najavili prosvjede

05.10.2017.

13:38

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pod motom "Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti", Sindikat umirovljenika Hrvatske slijedeći utorak organizira prosvjed u 6. hrvatskih gradova. Čak posto umirovljenika živi ispod linije siromaštva, a manje mirovine na području Europske unije imaju jedino Bugari.

Umirovljenici nemaju vremena za čekanje. Čak trećina osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, istaknuto je na konferenciji za novinare.

U Hrvatskoj udjel prosječne mirovine u neto plaći najniži je od svih drugih zemalja u okruženju - samo 37,7 posto, dok je u susjednim zemljama bitno viši (Mađarska i Makedonija - 62%, Slovenija - 60,2%; Crna Gora - 56,2%, Srbija - 49,8%; Kosovo - 47%; Bosna i Hercegovina - 43,4 i 42,5%), istaknula je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović.

Poražavajuća je i činjenica da su u zadnjih 18 godina mirovine u Hrvatskoj zaostale 14 posto za plaćama, a da su mirovine onih koji su u mirovinu otišli nakon 1.1.1999. godine, zbog nerevalorizirane prve vrijednosti AVM-a, zastale za 19 posto. Također je porazan podatak da hrvatska linija siromaštva iznosi 2.085 kuna, što znači da je gotovo polovica svih mirovina ispod linije siromaštva. 

Prosvjed umirovljenika održati će se u Zagrebu, Splitu, Zadru, Puli, Osijeku i Slavonskom Brodu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.