Hrvatski radio

Radio Sljeme

Umjesto šikare, u Sesvetama medonosna livada

26.10.2021.

12:05

Autor: Doroteja Brljak

Foto: Udruga "Zelene i plave Sesvete"

Foto: Udruga "Zelene i plave Sesvete"

Foto: - / -

Zahvaljujući udruzi "Zelene i plave Sesvete", zapuštena šikara koja se nalazi zapadno od Novog Jelkovca postat će medonosna livada. Donacijom privatne tvrtke, radom volontera i uz pomoć Hrvatskih voda, teren je iskrčen i zasijan cvijećem.

Lavanda, kadulja, suncokret, mahunarke i ostale biljke, zasijane su ponajprije zato da bi se privukle pčele. - Ljudskoj vrsti nema boljeg učitelja i boljega pomagača od pčelinje zajednice - objašnjava predsjednik udruge Anto Damjanović - Radimo medonosnu livadu na koju će, nadamo se, rado svraćati pčelinja zajednica, da će im to biti omiljeno hranilište i odmorište. Svakom Sesvećanu će biti draže svratiti pogled na jedan takav cvjetni tepih, nego na betonom zakrčeni i šikarom obrasli prostor. - 

S parcele je prilikom krčenja moralo biti otklonjeno i petsto kubika građevinskog otpada - betona, što zorno pokazuje odnos građevinara prema okolišu. U sjetvi su sudjelovali i školarci, a kako su se biljke primile te sviđaju li se pčelama, doznat ćemo na proljeće, kada će na prostoru dosadašnje šikare, zasjati cvjetni tepih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.