Hrvatski radio

Radio Sljeme

Umjetnička djela na bolničkim zidovima

13.03.2017.

14:50

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Multidisciplinarni projekt "Estetizacija i rehumanizacija javnog prostora: umjetnost kao terapija" predstavljen je u Kliničkom bolničkom centru Zagreb. Cilj je projekta ispitati može li bolnički prostor oslikavanjem postati ugodniji za boravak i pacijentima i zaposlenicima.

Projekt je izveden u okviru Europskog projekta CreArt. Oslikavanjem zidova nastojalo se istražiti na koji način umjetnost može djelovati terapeutski te prepoznati umjetnost kao sastavni dio naše svakodnevice.

Istraživanja u svijetu su pokazala kako umjetnost doprinosi terapijskom učinku, pozitivnoj distrakciji, smanjenju krvnog tlaka, bržem oporavku, boljoj komunikaciji pacijenata i osoblja, samim intervencijama u bolnički prostor. Intervenirati se može oslikavanjem ili na neki drugi način. Vođena tim svjetskim iskustvima koncipirala sam projekt i pozvala umjetnike i istraživače da i mi takvo nešto izvedemo u Hrvatskoj po prvi put, kazala je autorica projekta, akademska slikarica Melinda Šefčić.

Tomislav Buntak, Ana Ratković, Damir Sobota, Sanja Stojković, Melinda Šefčić i Stipan Tadić umjetnici su koji su oslikali zidove KBC-a Zagreb, a studenti s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta pratili su cjelokupni proces izrade umjetničkog djela i vodili etnografske zapise s terena te dokumentirali utjecaj rada na okolinu u kojoj nastaje.

Ovo je već treća godina za redom da na taj način djelujemo, ove godine smo se odlučili za bolnicu. Definitivno smo odlučni u ideji da nastavimo se širiti u ostala bolnička okruženja, poručila je ravnateljica Hrvatskog društva likovnih umjetnika Ivana Andabaka.

Cjelokupni rezultati projekta bit će predstavljeni na znanstveno-stručnom skupu u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, u povodu Europskog dana kreativnosti, 21. ovog mjeseca.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.