Hrvatski radio

Radio Sljeme

15:36 / 15.12.2017.

Autor: Antonia Ćosić

Umjetnički paviljon slavi 119 godina rada

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Umjetnički Paviljon je napunio 119. godina izložbenog rada. Na današnji dan 1989. inicijativom hrvatskih umjetnika, na čelu s Vlahom Bukovcem i Robertom Frangešom Mihanovićem, otvorena je izložba Hrvatskog salona.

800 izložbi u 119 godina obilježilo je rad Umjetničkog paviljona. Od Bukovca i Medovića, preko Račića i Meštrovića, pa do Šuteja i Murtića, te izložbe Strast stvaranja koja se može pogledati ovih dana, paviljon je oblikovao kulturni izgled grada. Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević: "Pokazali smo da zaista stojimo uz bok najvećim metropolama u Europi i svijetu. Puno je posjetitelja, građani se žale na gužvu, ali umjetnost je tu da se dijeli, umjetnost je tu da se uživa u njoj."

U umjetnosti je uživala i direktorica gradske Turističke zajednice Martina Bienenfeld. Rekla je da velikoj posjećenosti doprinosi upravo kulturna ponuda: "Prema podacima istraživanja, 40% svih putovanja koja se pokreću iz Europe potaknuta su kulturnim događajima. Zato se mi trudimo još više istaknuti da je Zagreb kulturna prijestolnica naše zemlje."

U prijestolnici posjetitelji će sljedeće godine moći uživati u dvije izložbe. U jednoj će akademik Tonko Maroević predstaviti najboljih 120 radova umjetnika koji su dosad izlagali u paviljonu, dok će glavna biti posvećena Vlahi Bukovcu. Ravnateljica Jasminka Poklečki Stošić priželjkuje publiku od 7 do 77 godina: "Te najmlađe generacije, njima treba razvijati ljubav prema umjetnosti da bi postali jednog dana likovna publika."

Umjetnički paviljon uvijek je bio otvoren za one koji se umjetnosti rado vraćaju, ali i one koji će ljubitelji tek postati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.