Hrvatski radio

Radio Sljeme

Umro hrvatski psihijatar Vladimir Gruden

12.01.2020.

10:05

Autor: Boris Bogić/Hina

Damir Špehar/PIXSELL

Damir Špehar/PIXSELL

Foto: - / -

Istaknuti hrvatski neuropsihijatar i psihoterapeut Vladimir Gruden umro je u Bjelovaru u 81. godini. Gruden je bio redoviti profesor zagrebačkoga Medicinskog fakulteta, a glavno područje njegova rada bila je psihoterapija.

Vladimir Gruden rodio se 1939. godine u Osijeku. U Zagrebu je 1963. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu, a doktorirao je 1979. godine.

Nakon specijalizacije iz neuropsihijatrije, djelovao u Centru za zaštitu mentalnoga zdravlja (poslije Klinici za psihološku medicinu) Kliničkoga bolničkog centra u Zagrebu, gdje je bio voditelj odjela stacionarne psihoterapije, potom Psihoterapijskoga centra za parcijalnu hospitalizaciju, a od 1995. do 2003. bio je predstojnik Klinike; redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Glavno je područje njegova rada bila psihoterapija, na tom je području napose razradio autogeni trening, agnostičku i autoopservacijsku terapiju, tehnike hipnoze te integralnu psihoterapiju.

Autor je brojnih knjiga i znanstvenih radova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.