Hrvatski radio

Radio Sljeme

Unapređenje stručnog i visokog obrazovanja u Hrvatskoj!

26.11.2018.

12:29

Autor: Boris Bogić

R.S.

R.S.

Foto: - / -

U hotelu Panorama održana je Nacionalna konferencija i okrugli stol na temu unapređenja stručnog i visokog obrazovanja u Hrvatskoj i njihov doprinos lokalnoj zajednici u sklopu projekta PROCSEE financiranog sredstvima Europske unije.

Na konferenciji je naglašeno da dobro stručno obrazovanje donosi brzu zapošljivost studenata i to tamo gdje su studirali što je iznomno važno za lokalnu zajednicu.

Značajan je potencijal stručnog visokog obrazovanja za razvoj gospodarstva Hrvatske, što se posebice očituje na lokalnoj i regionalnoj razini, istaknuo je Predsjednik vijeća veleučilišta i visokih škola u Hrvatskoj prof. dr.sc. Vlatko Cvrtila. 

Pomoćnica ravnateljice Agencije za znanost i visokog obrazovanje Sandra Bezjak naglasila je potrebu da ustraje na kvaliteti i daljnjem unapređenju stručnih studija jer oni omogućavaju ubrzano popunjavanje mjesta na tržištu rada. 

Na konferenciji se govorilo o potrebi boljeg usklađivanja stručnog visokog obrazovanja s regionalnim, lokalnim i ekonomskim strategijama razvoja i njegovoj kvalitetnijoj promociji te inovativnim pristupima u povezivanju obrazovanja i gospodarstva.

Projekt je usredotočen na četiri tematska područja: usklađivanje stručnog visokog obrazovanja s regionalnim, lokalnim i ekonomskim strategijama razvoja, promocija stručnog visokog obrazovanja kao odgovor na manjak vještina na tržištu rada, organizacija i praćenje studentske prakse na tržištu rada te individualizirana okruženja za učenje u stručnom visokom obrazovanju, a rezultirat će preporukama za donošenje politika čiji je cilj unapređenje stručnog visokog obrazovanja.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.