Hrvatski radio

Radio Sljeme

Unatoč odgodi - obrasci stižu!

11.08.2017.

10:18

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Unatoč najavi odgode primjene Poreza na nekretnine, Grad Zagreb će - do kraja kolovoza - poslati više od 500 tisuća obrazaca za evidenciju nekretnina - izjavio je, za Radio Sljeme, savjetnik gradonačelnika Slavko Kojić.

U odgovoru Slavka Kojića navodi se sljedeće:

Porez na nekretnine jedna je od mjera Nacionalnog programa reformi kojom se komunalna naknada transformira u porezno davanje. Pored komunalne naknade ovim porezom zamijenit će se i plaćanje poreza na kuće za odmor i spomeničke rente („direktne“)  koji su se do sada plaćali kao posebna davanja.

Njegovo uvođenje propisano je Zakonom o lokalnim porezima koji je stupio na snagu 01. siječnja 2017. (Narodne Novine 115/16)., s početkom primjene od 01. siječnja 2018.

Porez na nekretnine sukladno Zakonu utvrđuju i naplaćuju jedinice lokalne samouprave na čijem se području nekretnine nalaze, te su obvezne ustrojiti i voditi Evidencije o nekretninama i poreznim obveznicima plaćanja ovog poreza.

Pripreme su izuzetno složene i zahtjevne: nova ustrojbena jedinica, obuka zaposlenika – njih više od stotinu, obrasci za obuhvat, porezna rješenja, informatička podrška, oprema i sl. Vremena za kvalitetnu pripremu (obzirom na protekle izbore, konstituiranje vlasti i godišnje odmore u tijeku) nedostaje no, za sada se sve radnje odvijaju u planiranim rokovima.

U cilju ažuriranja evidencija potrebnih za obračun poreza za više od 500.000 nekretnina (!) te donošenja Odluke Gradske skupštine Grada Zagreba, građanima će biti ponuđeno da dužnom pažnjom ispune odgovarajući Obrazac, koji će im biti dostavljen do 31. kolovoza 2017., poštom, uz popratni dopis.

Popunjen Obrazac bit će potrebno dostaviti/vratiti najkasnije do 31. listopada 2017., osobno ili poštom (od Grada plaćenim odgovorom), na adresu ponuđenu prigodnim popratnim dopisom.

U interesu je poreznog obveznika Obrazac popuniti istinitim podacima i dostaviti ga do zadanog roka kako bi se izbjegla primjena odredbe članka 59. Zakona kojom je propisano da će se „porezna obveza utvrditi na osnovi podataka kojima raspolaže jedinica lokalne samouprave s najvišim koeficijentima utvrđenima ovim Zakonom, za stanje i dob“.

Tekst Zakona, Obrazac, kao i upute važne za razumijevanje i pravilno popunjavanje nalazit će se na mrežnim stranicama Grada Zagreba: http://www.zagreb.hr/

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.