Hrvatski radio

Radio Sljeme

Uoči novih izbora Renato Petek podsjetio na minuli rad Gradske skupštine

15.04.2021.

12:24

Autor: Davor Šalat i Nikolina Marović

Uoči novih izbora Renato Petek podsjetio na minuli rad Gradske skupštine

Uoči novih izbora Renato Petek podsjetio na minuli rad Gradske skupštine

Foto: - / -

S današnjim danom raspuštena je Gradska skupština. Tim je povodom nezavisni zastupnik i kandidat za zamjenika gradonačelnika na listi SDP-a Renato Petek, održao konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na minuli rad i podsjetio na brojne probleme s kojima se manje ili više uspješno borio.

Prema statistici rada gradskih zastupnika upravo je Renato Petek imao najveći broj konkretnih prijedloga, pitanja i zaključaka, pa je podsjetio na samo neke dokumente koje je javno objavio a koji su bili štetni za grad i građane.

Od objave aneksa za žičaru koja je preplaćena za više od sto milijuna kuna, objave situacije na Jakuševcu gdje gospoda Pripuz i Penava imaju godišnji ugovor od oko šezdeset milijuna kuna za poslove koje bi trebale moći i mogu obavljati gradske tvrtke. Petek je, kaže, objavio i sve ugovore vezane uz gospodarenje otpadom gdje građani mogu vidjeti koliko plaćaju zbrinjavanje i recikliranje otpada. Dotaknuo se i niskopodnih tramvaja čije se održavanje već šesnaest godina proizvođaču Končaru plaća po prijeđenom kilometru, a kako bi uštedio na kilometraži, ZET ljeti u pogon stavlja i do četrdeset godina stare tramvaje bez klime. 

Kao zastupniku u Gradskoj skupštini bilo mu je ključno komunicirati s građanima i rješavati konkretne probleme što mu je, u poziciji oporbenog, često bilo ograničeno. Ipak, neke stvari oporba je uspjela zaustaviti. Tu ističe situaciju s izglasavanjem novog GUP-a, odnosno njegovih izmjena i dopuna gdje je oporba djelovala konzistentno i spriječila novu devastaciju javnog gradskog prostora, posebice na području Velesajma i još nekih lokacija u gradu.

Zbog nagomilanih nepovoljnih ugovora i dugova, grad se našao u velikim problemima, pa će novoj gradskoj vlasti trebati godine financijskog oporavka što će usporiti razvoj i nove investicijske procese - predviđa Petek. 

Pozvao je građane da ocijene rad prošloga saziva, što je dobro, a što loše učinjeno i u skaldu s time daju svoj glas na predstojećim izborima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.