Hrvatski radio

Radio Sljeme

Uoči sjednice Skupštine - Prosvjed "Kaos s otpadom"

12.07.2022.

08:45

Autor: HRT Radio Sljeme

Prosvjedni skup "Kaos s otpadom"

Prosvjedni skup "Kaos s otpadom"

Foto: I.F.HR / HRT Radio Sljeme

Udruga za zaštitu okoliša Resnik odžala je prosvjedni performans „Kaos s otpadom: Novo odlagalište građevnog otpada u Resniku je nezakoniti i štetni projekt interesnog lobija" “, ispred zgrade Gradske skupštine. Podsjetimo, u veljači je na sjednici Skupštine odlučeno da će se privremeno skladište građevinskog otpada smjestiti u Resniku, pored Čulinečke ceste.Udruga za zaštitu okoliša ističe kako projekt „privremenog“ skladištenja i odlagališta u Resniku polazi već od nezakonitog proizvoljnog „ad hoc“ odabira lokacije za odlagalište/skladištenje materijala sa drobilicama u Resniku koja, uz sva postojeće zagađenja, će proizvoditi iznimno opasne mikro lebdeće čestice koje uzrokuju ogromne zdravstvene i ekološke probleme, i to u gusto naseljenom području na Zagrebačkom vodonosniku, na vodozaštitnom području, bez potrebnih procedura i prethodnih studija. Osobito treba ponovljeno istaknuti da na navedenom području odlagališta i u neposrednoj blizini, 34 OPG-a proizvode hranu i opskrbljuju 80% potreba Grada Zagreba (tzv. „trbuh Grada Zagreba. 


Nema nikakvog opravdanog razloga za stvaranje novih odlagališta građevnog materijala i otpada i ovakvog  Programa gradonačelnika kojim, uz potporu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, omogućuje nesvrsishodno trošenje novaca iz EU fondova, uništavanje zdravlja i hrane, voda, zraka i okoliša, pogodujući interesnim grupacijama s kojima Zagreb pretvara, dnevno svjedočimo, u smetlište ističe predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik, Brana Genezić-Horvat, koja sosaje da Udruga ima podršku građana, osam Vijeća mjesnih odbora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.