Hrvatski radio

Radio Sljeme

Uoči svjetskog dana izbjeglica sastanak u Prihvatilištu u Travnom

19.06.2017.

14:00

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zatvorenom sastanku prisustvovali su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državni tajnik MUP-a Robert Kopal, zastupnica u europskom parlamentu Dubravka Šuica te voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, isusovac Tvrtko Barun.

Dva su temeljna razloga današnjeg sastanka. Uz zahvalu svim volonterima, ponajviše Crvenom križu, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović čestitao je isusovcu Tvrtku Barunu dobitak nagrade "Europski građanin" koju je dobio od Europskog parlamenta, te zajedno s delegacijom obišao Prihvatilište.

Kao resorni ministar ja ću sigurno u svom mandatu dati sve od sebe da se poboljšaju uvjeti za jednu od, kako vidimo, trajnijih zadaća za koje će se ministarstvo unutarnjih poslova baviti, rekao je ministar Božinović. 

Ove godine, svjetski dan izbjeglica također označava ključni trenutak u kojem javnost pruža podršku obiteljima prisiljenim na bijeg. Na inicijativu zastupnice u Europskom parlamentu, Dubravke Šuice, Tvrtko Barun je kandidiran za ovogodišnju nagradu.

Mislim da je solidan povod s obzirom da smo svake godine predlagali neke građane iz Hrvatske koji su se istakli na europskim poslovima, ali mislim da nije bilo bolje teme ove godine od brige o izbjeglicama, objasila je zastupnica Dubravka Šuica. 

Oko konkretnih pitanja i mogućnosti poboljšanja s ministom unutarnjih poslova razgovarao je voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, isusovac Tvrtko Barun koji se složio s ministrom oko zajedničke suradnje i poboljšanje sustava.

11. listopada će u Bruxellesu biti dodijeljena medalja časti isusovcu Tvrtku Barunu, a ove srijede će u katedrali biti molitveno bdijenje s početkom u 19:30h.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.