Hrvatski radio

Radio Sljeme

Upitna budućnost jednog od najstarijih kina - Tuškanca?

13.04.2017.

17:23

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izgleda da je upitna budućnost jednog od najstarijeg kina u našem gradu, kina Tuškanac. Današnja akcija nije uperena protiv Kinoteke, naglašavaju iz Hrvatskog filmskog saveza, a nije ni politička akcija, već akcija za spas jednog kina.

Razlozi današnje akcije "Daj mi kino - 2" su pismo Gradskih vlasti da će se preispitati podstanarstvo kina Tuškanac, najava otvaranja Kinoteke s programom koji se već prikazuje u Kinu Tuškanac, te programska sredstva u iznosu od 600 tisuća kuna bez natječaja, koje je Grad odobrio Centru za Kulturu Augusta Cesarca u Kinoteci, istaknula je filmska kritičarka Dijana Nenadić iz Hrvatskog filmskog saveza.

Želimo ozbiljno razgovarati o kulturnoj strategiji koja se odnosi na audiovizualnu djelatnost, posebno na prikazivačku djelatnost sa meritornim i mjerodavnim osobama, te definirati što tko radi u Gradu, tko što prikazuje, što su čiji programi, dodala je Dijana Nenadić.

Kino Tuškanac vlasništvo je Grada koji svoja sredstva ulaže u Kinoteku, a o Tuškancu uopće ne brine. Tuškanac s Gradom ima ugovor o trajanju dokle god postoji potreba za prikazivanjem, a do sastanka s Gradskim vlastima još nije došlo. Nadaju se da će Grad pronaći vremena za sastanak. 

Po članku 5 postavlja se pitanje da li će Hrvatski filmski savez nastaviti svoje djelatnosti u ovoj zgradi i nakon otvaranja Kinoteke zato što se u članku 5 definira da je ugovor na određeno vrijeme dok za tim postoji potreba. Kontakta sa Gradom nije bilo. Mi pokušavamo ostvariti kontakt, sjesti za stol i porazgovarati, naglasio je predsjednik Hrvatskog filmskog saveza Tonći Gaćina.

Podršku današnjoj akciji dali su predstavnici Kino Europe, te predstavnici Zagreb Film Festivala. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.