Hrvatski radio

Radio Sljeme

Upitna skupštinska većina oko osnivanja "Sportskog holdinga"

25.02.2019.

15:16

Autor: Magdalena Pongrac

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Gradonačelnik Milan Bandić najavio je da bi mogao povući Prijedlog osnivanja novog trgovačkog društva "Sportski objekti", koji je izazvao buru reakcija oporbe. Na Aktima gradonačelnika komentirao je i izgradnju postrojenja za obradu biootpada u Novskoj te povećanje plaća gradskim zastupnicima.

Gradonačelnik Milan Bandić nije siguran da će sutra imati dovoljan broj ruku za osnivanje onoga što se u medijima već naziva Sportskim holdingom. - Ja ću još jednom danas razgovarati s predsjednikom Skupštine i ukoliko oni budu voljni to podržati, onda će ići na Skupštinu, ukoliko ne, točku ću povući. Malo ćemo kasniti, ali što možemo. Ja razmišljam o projektu vrijednom milijardu i pol eura na Velesajmu, o "gradu u gradu", zagrebačkom Manhattanu, time sam okupiran. A hoćemo li obnoviti onu zahrđalu tribinu i tenis igralište na Šalati za tri mjeseca ili tri godine, nije mi svejedno, ali manje mi je bitno od ovoga o čemu razmišljam.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić objasnila je zašto je novo trgovačko društvo "Sportski objekti" potrebno osnovati. - Da bismo pokrenuli investicije, obnovili naše sportske objekte, podigli kvalitetu javnih potreba u sportu, odlučili smo se na ovaj potez, da se osnuje firma, da se unese nekretnina, da se uzme hipotekarni kredit, da se napravi jedan sustav koji će biti održiviji nego današnji.

Iz oporbe na ovakav prijedlog stižu brojne kritike. Jedna od glavnih je ta da strategija osnivanja društva nije dovoljno razrađena, rekao je HNS-ov zastupnik Tomislav Stojak. - Znači li to da će se, kada će se prići uređenju tržnice na Kvartiću, Branimorovom placu ili tržnica u Španskom i Vrapču, hoće li se onda osnovati novo trgovačko društvo ili poduzeće u sklopu Holdinga koje će se baviti obnovom tržnica, a Zagrebačke tržnice će se dalje baviti samo prodajom voća i povrća te najmom štandova?

Iako je gradonačelnik Skupštini nekoliko puta bezuspješno predlagao smanjenje plaća gradskim zastupnicima, pročelnicima i namještenicima, prema novom zakonu, plaće bi im trebale rasti od 5 do 8 posto. - Ja sam pokušao, nije prošlo, nisu me razumjeli kad sam htio da se plaće smanje i neću više slati taj prijedlog. Ide svima 5,7 posto ili koliko, nisam siguran, dobit ćete pisani odgovor točno koliko su plaće povećane svim službenicima u Gradu pa i gospodinu Mikuliću i gospodinu gradonačelniku. Ja sam sebi u dva navrata smanjio plaću, ono što sam mogao. Ono što nisam mogao i na što ne mogu utjecati treba pokušati, a ako ne mogu, onda treba odustati.

Burna bi sutra mogla biti rasprava o izgradnji postrojenja za obradu biootpada u Novskoj, u koju bi se odvozio zagrebački otpad. Tomislav Tomašević iz političke platforme "Zagreb je naš" ističe da će sam transport Zagrepčane koštati 4 i pol milijuna kuna godišnje. - Ako već 45 tisuća tona komunalnog otpada mjesečno može ići iz Zagrebačke županije u Resnik, gdje će biti zajednički Centar za gospodarenje otpadom, onda mislim da je fer da 60 tisuća tona biootpada može iz Grada Zagreba ići u Zagrebačku županiju gdje bi trebalo biti, po meni, zajedničko postrojenje za biootpad.

Gradonačelnik je istaknuo da - građani grada Zagreba ne žele kompostanu na svom teritoriju, a građani Novske, u liku i djelu gradonačelnika Novske kojeg su izabrali, imaju određenu zonu za to, namjenski, i mislim da pregovori idu u dobrom smjeru.

Unatoč protivljenju oporbe, gradonačelnik je najavio da je siguran kako će većina zastupnika ovaj prijedlog podržati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.