Hrvatski radio

Radio Sljeme

Upoznajte Zagreb očima umjetnika

20.08.2022.

14:28

Autor: Radio Sljeme

Jedna od umjetničkih instalacija projekta "Okolo"

Jedna od umjetničkih instalacija projekta "Okolo"

Foto: Nevenka Rodić Erdelja / Radio Sljeme

Počelo je peto izdanje projekta "Okolo". Na 14 lokacija Gornjeg i Donjeg grada posjetitelji mogu uživati u brojnim instalacijama koje spajaju uličnu umjetnost i prolaznicima otkrivaju drugu realnost.  

Umjetničke instalacije postavljene u sklopu projekta "Okolo" omogućuju prolaznicima potpuno novi doživljaj javnih gradskih prostora. 


- "Okolo" je zamišljen kao jedna umjetnička šetnja koja bi mogla biti drugačija i koja bi trebala potaknuti građane da nanovo istražuju svoj grad i otkrivaju nešto novo kroz perspektivu umjetnosti. Dobar je to povod i brojnim turistima u našem gradu da istraže Zagreb očima umjetnika, što možda ne bi imali prilike u nekom drugom dijelu godine - rekla nam je jedna od autorica projekta Tina Kovačiček


Osim gotovih interaktivnih instalacija, prolaznici mogu svjedočiti i nastajanju jednog novog umjetničkog djela, u "režiji" popularnog uličnog umjetnika Lonca.


- Umjetnik će svaki dan biti u Klaićevoj 37 gdje će stvarati svoj mural pa je velika vjerojatnost da naletite na njega dok je u toj kreativnoj fazi - naglašava Kovačiček.  


U Turističkom informativnom centru na Trgu bana Jelačića te pored Kule Lotrščak zainteresirani mogu nabaviti tiskanu kartu svih lokacija obuhvaćenih ovim projektom. Za one sklone digitalnim rješenjima dostupna je i mobilna aplikacija s lokacijama. Projekt "Okolo" traje do 30. kolovoza. Ukoliko ste pak zainteresirani za aktivnim sudjelovanjem u 6. izdanju projekta, autorice vas pozivaju da im dostavite svoje prijedloge putem njihove Facebook stranice ili Instagram profila. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.