Hrvatski radio

Radio Sljeme

Upozorenje - Opasnost od toplinskog udara

23.07.2016.

09:52

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradski ured za zdravstvo sukladno Akcijskom planu za nadolazeće vrućine Ministarstva zdravlja upozorava građane, kako je idućih nekoliko dana na snazi umjerena opasnost od toplinskog udara. Upozorenje vrijedi za Zagrebačku regiju - i to posebice za subotu i nedjelju (23. i 24. srpnja 2016.)

Toplinski val "Umjerene opasnosti" može izazvati - dehidraciju sa simptomima glavobolje, suhe kože i usana, povećane tjelesne temperature, ubrzanog rada srca i mučnine. Jedina prevencija je uzimanje većih doza tekućina, a najvažnije vode.

U danima opasnosti nastupa toplinskog vala važno je: izbjegavati direktno izlaganje suncu od 10.00h do 17.00h; piti dovoljno tekućine, vodu ili nezaslađeni čaj, pića bez alkohola; nositi laganu zaštitnu odjeću i obuću, sunčane naočale, šešir; smanjiti fizički napor, držati se hlada; rashladiti se boravkom u hladnijim prostorima i tuširanjem mlakom vodom. Češće obilazite ili kontaktirajte Vaše starije, a djecu (i kućne ljubimce) važno je ne ostavljati ih bez nadzora na suncu.

Više informacija o preporukama i smjernicama postupanja građani mogu naći na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.