Hrvatski radio

Radio Sljeme

Uprava Holdinga Bandiću rekla "Ne!"

27.05.2015.

20:18

Autor: Hina, Fabijan Kale

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rok koji im je Bandić dao za očitovanje istekao je danas u podne, a u negativnom odgovoru navode kako razloga za izmjenu ugovora nema, jer smatraju da su menadžerski ugovori koje su potpisali povoljniji za Zagrebački holding, nego za članove Uprave.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da će kvalitetno odgovoriti na pismo predsjednika Uprave Zagrebačkog holding Dejana Fička i članova Uprave koji se ne žele odreći ugovora koji im garantiraju isplatu izdašne otpremnine u slučaju da ih odluči smijeniti.

Na pitanje prijete li sada Fičku i članovima Uprave otkazi, Bandić je rekao "pustite otkaze". "Stručne službe gradonačelnika rade svoj posao. Mi ćemo kvalitetno odgovoriti na taj njihov odgovor i bit će sve u redu".

Gostujući prijepodne u programu Radio Sljemena istaknuo je kako ne sumnja da će se Uprava Holdinga odreći svojih menadžerskih ugovora i otpremnina, te najavio kako bi se stvari mogle riješiti danas:

"To je već trebalo napraviti, ja sam to od njih očekivao i bez mog pisma da ih podsjetim na to, to sam učinio prije tri dana i očekujem danas da se to riješi u toku dana i da radimo svoj posao. To je u ime pameti. Ako ljudi ne korespondiraju s vremenom onda nam ne preostaje ništa drugo nego da se izaberu oni koji korespondiraju s vremenom."

Tportal je prenio pisanu prijepisku između Uprave Zagrebačkog holdinga i gradonačelnika Bandića. Rok koji im je Bandić dao za očitovanje istekao je danas (u srijedu) u podne, a u negativnom odgovoru navode kako razloga za izmjenu ugovora nema jer smatraju da su ugovori koje su potpisali povoljniji za Zagrebački holding, nego za članove Uprave. Navode da im ugovor osigurava radno mjesto (samo i jedino ako kvalitetno obavljaju svoje radne zadatke) četiri godine bez mogućnosti ostanka u radnom odnosu nakon završetka mandata, što do sada nije bio slučaj. 

"U svojem dopisu i kroz medijske objave navodite potrebu usklađivanja Ugovora u skladu s vremenom u kojem živimo. Vjerujem da zbog puno obveza koje su Vas dočekale nakon višemjesečnog izbivanja niste imali vremena temeljito pregledati naše Ugovore o pravima i obvezama. Ugovori koji su nam ponuđeni i koje smo potpisali usklađeni su sa uvjetima vremena u kojem živimo i s pozicijom koju obnašamo. Ugovori o pravima i obvezama sadašnje Uprave su na određeno vrijeme od 4 godine te su naša primanja niža od primanja prijašnje Uprave Zagrebačkog holdinga. Dakle, ne radi se o menadžerskim ugovorima, kako se provlači kroz medije", stoji u odgovoru Fička i četvero članova Uprave - Daniele Franić, koja jedina krajem ožujka nije potpisala menadžerski ugovor nego joj je na snazi ostao Ugovor o radu, te Marije Cvrlje, Denisa Nikole Kulišića i Krešimira Kvaternika. 

Prema članku 20. Ugovora u slučaju da se on raskine prije isteka roka na koji je sklopljen ili u slučaju opoziva prije isteka mandata, a bez utvrđenog važnog razloga članu Uprave pripada pravo na otpremninu u iznosu od pola bruto plaće za svaki mjesec od dana raskida do dana utvrđenog isteka mandata. Osnovna bruto plaća članova uprave iznosi 33.000 kuna, a ugovori su krajem ožujka potpisani na rok od četiri godine.

Podsjećaju Bandića da je do sada bila praksa da su svi članovi Uprave koji su smijenjeni ili kojima je istekao mandat imali pravo (koje su do sada gotovo svi iskoristili) nastaviti svoj radni odnos u Holdingu na mjestima pomoćnika i savjetnika Uprave, što je rezultiralo značajnim troškovima Društvu. 

Navode da "godišnji trošak smijenjenih članova prethodne Uprave, na novim radnim mjestima, a sukladno njihovim važećim Ugovorima iznosi 2,5 milijuna kuna godišnje". "Ako nas Društvo opozove danas, za što ne postoji niti jedan valjani razlog, trošak otpremnina iznosio bi bruto 2,7 milijuna kuna. Ako nas Društvo opozove nakon dvije godine od početka mandata, kao što je bio slučaj sa prethodnom Upravom, trošak za društvo iznosio bi brutto 1,45 milijuna kuna jednokratno!", zaključuju u pismu Bandiću.

Gradonačelnik je 22. svibnja najavio da će ovaj tjedan novi predsjednik i članovi Uprave Zagrebačkog holdinga imati "normalne ugovore", kao što su ih imali i dosadašnji, s otpremninama od tri mjesečne bruto plaće. Bandić je tada na pitanje novinara hoće li novi predsjednik i članovi Uprave Holdinga imati nove ugovore ili će im ostaviti stare, odgovorio: "Pa neću ja njima ništa ostaviti, oni će se sami toga odreći. Nemojte ih podcjenjivati. Oni znaju u krizno i recesijsko vrijeme da su menadžerski ugovori prošlo svršeno vrijeme, a plus toga 85 posto rade za Grad Zagreb i to je samo 15 posto menadžerskog posla i ne bi bilo pošteno s njihove strane da konzumiraju menadžerske ugovore, a rade uslugu za Zagreb 85 posto"

Grad Zagreb je 5. siječnja prvi put raspisao javni natječaj za izbor predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga i četiri člana Uprave, a skupština Holdinga je 6. ožujka donijela odluku o njihovom imenovanju. Novi predsjednik Uprave Dejan Fičko, te troje od četvero novih članova Uprave, Marija Cvrlje, Denis Nikola Kulišić i Krešimir Kvaternik potpisali su krajem ožujka nove menadžerske ugovore na razdoblje od četiri godine. Menadžerski ugovor jedino nije potpisala nova članica Uprave za pravne poslove Daniela Franić, kojoj je na snazi ostao stari Ugovor o radu, rečeno je tada Hini u Zagrebačkom holdingu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.