Hrvatski radio

Radio Sljeme

Novaković: "Holding će 2022. završiti s plusom od pola milijarde kuna"

03.02.2022.

14:27

Autor: Mario Mihaljević

holding

holding

Foto: Mario Prpić / Pixsell

Uprava Zagrebačkog holdinga predstavila je Plan poslovanja za ovu godinu. Podijeljen je na tri ključna cilja - stabilizaciju poslovanja, transformaciju organizacije te usmjeravanje prema održivosti i razvoju. Kako bi te ciljeve uspjeli realizirati, u Upravi namjeravanju preokrenuti višegodišnje negativne trendove u poslovanju Zagrebačkog holdinga.

- Kako bismo te ciljeve ostvarili, preokrenut ćemo višegodišnje negativne trendove u poslovanju Zagrebačkog holdinga. Naime, proteklih pet godina poslovanja Grupe Zagrebačkog holdinga obilježeno je kontinuiranim padom prihoda i učinkovitosti poslovanja, gubitkom i rastom zaduženosti koji je kulminirao 2020. godine te trenutno iznosi 4,8 milijardi kuna. Ukratko, zatekli smo društvo koje je u trenutku preuzimanja imalo problema s likvidnošću i čija razina dobiti iz operativnog poslovanja nije podržavala strukturu kreditnih obveza-, rekao je predsjednik Uprave Holdinga, Ivan Novaković.


-Zbog velikog dugovanja moramo poduzeti konkretne i odlučne mjere, te napraviti rez i preokrenuti višegodišnji negativni trend u poslovanju-, ističe Novaković. Objasnio je na koji način namjeravaju dugoročno osigurati financijsku stabilnost poslovanja holdinga. 


- Stabilizacija poslovanja Grupe ZGH, odnosno njegovih podružnica planira se ostvariti nizom mjera podizanja efikasnosti koje uključuju već najavljenu promjenu modela gospodarenja otpadom, smanjenje broja administrativnog osoblja, komercijalizaciju i prodaju neoperativne imovine, uspostavljanje efikasnog sustava kontrole naplate te usklađenje cijena usluga u tržišnim djelatnostima, poput najma komercijalnih objekata. Nadalje, proširenjem postojećih usluga i digitalizacijom poslovanja planira se dodatno smanjiti troškove, a istovremeno povećati kvalitetu i dostupnost usluga građanima-, rekao je Novaković


Ovaj plan koji smo radili za ovu godinu poprilično je ambiciozan ali i nužan kako bi se riješili dugogodišnji nagomilani problemi u Zagrebačkom holdingu, istaknuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević. Potencijali Zagrebačkog holdinga iznimno su veliki, i zato moramo provesti navedeno restruktuiranje. Želimo da građani Zagreba od Holdinga imaju korist, a ne štetu , rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.