Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ured za kulturu koštat će gradonačelnika Bandića većine u Skupštini?

07.05.2018.

11:08

Autor: Magdalena Pongrac

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Gradska skupština na 11. sjednici nije podržala prijedlog i dopunu Odluke o određivanju poslova javne rasvjete koji se financiraju iz gradskog proračuna. Takav ishod potaknuo je pitanje novinara - postoji li u Skupštini stabilna većina te jesu li na vidiku nova preslagivanja?

Gradski zastupnik Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska istaknuo je da se koalicija Stranke Milana Bandića, HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku približila trenutku raspada, jer je Neovisnima važno da pročelnik Gradskog ureda za kulturu bude izabran iz njihovih redova - što je još uvijek upitno. Ono što je poznato je činjenica da još uvijek nije objavljen rezultat natječaja za pročelnika Gradskog ureda za kulturu, a čini mi se da je to bio kamen spoticanja, vezano za koaliciju koja je u Zagrebu na vlasti.

Dok Zlatko Hasanbegović izjavu nije želio dati, već je samo usput spomenuo da nije poznato ni tko se na natječaj za pročelnika prijavio, Krešimir Kartelo rekao je koalicija kakvu neki priželjkuju Neovisnima nezamisliva. Nezamislivo nam je da ćemo bez prigovora o svakoj točki dnevnog reda glasati onako kako to netko poželi, ponajviše ako taj netko s nama nije razgovarao o toj točki. Što se tiče ostalih spekulacija, one spadaju u domenu političkih akrobacija.

HSLS-ov Darinko Kosor naglašava da u preslagivanju i stvaranju nove koalicije s gradonačelnikom - neće sudjelovati. Tvrdim da većina u ovom trenutku u Gradskoj skupštini nije stabilna. Što se tiče Kluba Sandre Švaljek i HSLS-a, sigurno ne postoji ta mogućnost - mi s Milanom Bandićem i njegovom strankom nećemo nikada surađivati ni u jednom mandatu. Isto tvrdi i SDP-ov Zvane Brumnić. Koliko ja znam, nema nikakvih preslagivanja, odnosno SDP u njima neće sudjelovati.

Prvi čovjek HDZ-a i predsjednik Skupštine Andrija Mikulić ne vidi razloga za brigu oko većine. Mi smo sjedili zajedno kad smo potpisivali koalicijski sporazum, sjedimo i u međuvremenu kad trebamo razgovarati o neki stvarima zajedno i sjedit ćemo i u buduće. Prema tome, ako nema većine onda je primjereno da se sastanemo i vidimo imamo li ili nemamo većinu. No, koliko ja znam, mi većinu imamo.

GLAS-ova Anka Mrak Taritaš istaknula je kako se gradonačelnik našao u novoj situaciji. Ključni moment kad se gleda većina je proračun. Poznavajući način na koji gradonačelnik Bandić upravlja gradom - mislim da će on uspješno dogovoriti svoju većinu, no ona je u ovom trenutku malo "jogunasta". To više nisu dizači ruku nego on cijelo vrijeme mora titrati oko njih.

Gradski zastupnici su na sjednici prihvatili odluke o gradskim stipendijama te projektu Badel, pa bi u centru Sesveta trebao niknuti mali grad s puno zanimljivih sadržaja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.