Hrvatski radio

Radio Sljeme

Uređena Aleja Matije Ljubeka na Jarunu

29.04.2023.

15:50

Autor: HRT Radio Sljeme

Uređena Aleja Matije Ljubeka

Uređena Aleja Matije Ljubeka

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Završena je obnova na Aleji Matije Ljubeka, cesti oko Jaruna. Iz Grada kažu da je radovima vrijednim 3 milijuna i 700 tisuća eura poboljšan promet, no nisu svi zadovoljni rekonstrukcijom. Nezadovoljan je i dio građana u kvartu pokraj Jaruna jer smatraju da se uništava zelena površina uz potok. 

Početkom veljače počeli su radovi na Jarunu. Prolongirani, sada su završeni. Cilj je popularizirati biciklistički i pješački promet - Značajno je proširena biciklistička staza u dva smjera koja je sada na unutarnjem obodu jezera što je čini puno sigurnijom. Odvojena je i zaštitnim pojasom - rekla je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec


Smanjen je i broj parkirališnih mjesta za automobile unutar jezera, dok su otvorena nova na ulazima u Jarun - Želimo potaknuti građane koji se dolaze na Jezero rekreirati, šetati, popiti kavu, da automobile ostave na obodu Jezera.


Automobili će i dalje prometovati jednosmerno, a vikendom će im se pridružiti i autobusna linija 113 koja će kružiti oko Jaruna. I dok iz Grada ističu da su ovo povijesni radovi jer se 40 godina nije sanirala ta prometnica, rekonstrukcijom oko "Zagrebačkog mora" nisu svi zadovoljni - Još kada je negdje 2018. uvedena jednosmjerna regulacija prometa, ne možemo redovito dolaziti na posao, gubimo više vremena, gubimo više novaca, gubimo djecu jer ih roditelji više ne žele ostavljati. Ova regulacija koja je sada napravljena, cesta nije ništa šira. Nema dodatnih vrijednosti. Uzeli su naš prostor, namjenski napravljen za korištenje veslanja i pretvorili u nešto drugo - rekao je veslački trener Srećko Šuk.


A u nešto drugo, stazu pored potoka Vrapčak, pretvara se zelena površina u kvartu odmah do Jaruna, Hrgovićima, protiv čeka se pobunio dio građana. Organizatorica prosvjeda, Vesna Janković - Nije jasna ni procedura po kojoj je usvojen plan, ne zna se ni tko je autor ovog krajobraznog zahvata, niti je provedena javna rasprava, odnosno stanari koji ovdje žive nisu obaviješteni niti konzultirani.


 - Ono što se radi na potoku Vrapčak jest gradnja sipinjene staze u onom dijelu gdje ona nije postojala temeljem projektne dokumentacije koju je izradio ovlašteni krajobrazni arhitekt. Uz stazu posadit će se još dodatnih stabala, grmlja... - istaknula je predsjednica Vijeća gradske četvrti Trešnjevka - Jug, Elvira Mulić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.