Hrvatski radio

Radio Sljeme

URIHO svečano proslavio 76. rođendan!

02.12.2022.

13:35

Autor: Radio Sljeme

URIHO

URIHO

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

U sklopu manifestacije gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću i gostima pokazali su novouređene skladištne prostorije, a nakon toga svečano uručili Povelje "Ivančica" priznanja koje URIHO dodjeluje zaslužnim institucijama i osobama koji su doprinijeli promicanju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom.


Ustanova je posebna sama po sebi je od ukupnog broja zaposlenih čak 59% čine osobe s invaliditetom , rekla nam je ravnateljica Sanja Major


- To konkretno znači da imamo 273 zaposlene osobe s invaliditetom koje rade u zaštitnoj radionici koja je prilagođena za rad s osobama s najtežim oblicima invaliditeta. Iako se potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom  na otvorenom tržištu rada, nažalost postoje osobe koje ne mogu zbog svojih funkcionalnih ograničenja raditi u takvim sredinama i tu onda na scenu nastupa naša zaštitna integrativna radionica, rekla je Major.


U Zagrebu živi čak 13 posto osoba s invaliditetom, ustvrdio je gradonačelnik Tomislav Tomašević te najavio novu strategiju kojom bi se i tim građanima olakšao svakodnevni život.


- Ono što namjeravamo unaprijediti je javni prijevoz koji nije dovoljno prilagođen osobama s invaliditetom, problem su i javne zgrade  koje nisu adaptirane za olakšani pristup no problem su i privatne zgrade, trgovine, ugostiteljski i zabavni objekti koji bi također trebali biti prilagođeni za pristup osobama s invaliditetom, rekao je gradonačelnik Tomašević.


Povelje "Ivančica" dodjeljene su, između ostalih, Josipu Dražaiću, bivšem ravnatelju URIHO-a, glumcu i pjevaču Adamu Končiću te bivšoj pročelnici Romani Galić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.