Hrvatski radio

Radio Sljeme

USKOK pokrenuo istragu protiv župana Kožića

22.10.2021.

17:47

Autor: Krešimir Vešnik/HINA

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Uskok je, na temelju policijske kaznene prijave, pokrenuo istragu protiv župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića i pročelnice njegovog ureda Mirjane Oštrec Bosak zbog sumnji da su županijskim novcem platili privatni ručak osoblju zagrebačke bolnice Merkur gdje se župan liječio.

Uskok je, ne navodeći identitete župana i njegove pročelnice, precizirao kako sumnja da je Kožić u razdoblju od 8. do 28. siječnja 2020. godine zatražio od Oštrec Bosak da na račun troška reprezentacije županije organizira i plati dostavu hrane te pića medicinskom osoblju bolnice Merkur u povodu njegova izlaska iz te bolnice.

Oštrec Bosak je, dodaje Uskok, potpisala narudžbenicu tvrtki kojom je naručila konzumaciju u iznosu od 5250 kuna nakon čega je naredila računovodstvu županije da plati taj iznos. Pritom je, nadodaje Uskok, na poleđini računa "napisala da se odnosi na događaj za koji je znala da se nije dogodio i da navedeni trošak nije napravljen u službene svrhe".

Kožić je, sumnja Uskok, radi prikrivanja neosnovanog raspolaganja novcem potpisao i službenim pečatom ovjerio podnesak županije u kojem je navedeno da se trošak odnosi na ručak organiziran u sklopu priprema jednog projekta te ga je dostavio Uskoku iako je znao da navedeno ne odgovara istini.

Prema pisanju medija, hrana, 13 butelja vina te 18 litara bezalkoholnog pića naručeni su u zaprešićkom restoranu Trajbar dok su Kožić i njegova pročelnica na lažnom računu napisali da se radilo o ručku s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ministarstvo je, ističu mediji, demantiralo da su njihovi predstavnici bili na takvom ručku.

Kožić, koji je osumnjičen za trgovinu utjecajem, odbacio je optužbe, ali nije uhićen zbog male štete te će postupak protiv njega ići redovnim putem što znači da će se zagrebački župan braniti sa slobode.

Uskok je, s obzirom da su mediji o ovom slučaju pisali još prošle godine, istaknuo kako se u ovom predmetu, kao i u svim drugim predmetima, dinamika i način postupanja temelje na okolnostima slučaja i odredbama Zakona o kaznenom postupku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.