Hrvatski radio

Radio Sljeme

Uskrsna poruka Josipa Bozanića i Vazmeno trodnevlje u Nadbiskupiji

01.04.2021.

06:58

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / -

"Nema nikakve dvojbe da se novi prostori privatnoga i javnoga komuniciranja, kakve nude posebice društvene mreže, osim za promicanje dobra, mogu iskoristiti i za loše ciljeve unoseći gotovo strategijski pomutnje u javnost", istaknuo je Bozanić u ovogodišnjoj Uskrsnoj poruci.

Ističe kako su posljedice toga posebno teške kada se nekultura govora prenese i smatra prihvatljivom u javnim medijima, u područjima odgoja i obrazovanja, u političkim raspravama ili u poslovnim odnosima. 
Valja pripaziti, smatra, da to nije samo pokazatelj duha ljudi koji se time koriste, nego zabrinjavajuće unošenje sredstava destruktivnosti koja otvara put nasilju.
Podsjetio je kako Josipova šutnja i u tome usmjerava i upozorava. "Josip je dao prednost djelima", rekao je i dodao kako su ona bila vidljiva i čujna. 
Ocijenio je kako je uzaludno, ako djelima nemamo što reći, gomilati neodgovorne riječi. 
Tako i pojedinci, a pogotovo institucije, najprije svojim djelovanjem, trebaju pridonositi oplemenjivanju odnosa među ljudima, a zatim i govora koji je temeljen na istini, dodao je kardinal.
 "Svjesni smo da i ovo vrijeme potresâ i pandemije ostavlja tragove na svima i pojačava društvenu napetost", napomenuo je zagrebački nadbiskup i dodao kako mislima i molitvom prati naše obitelji, a osobito djecu i mladi naraštaj. 
Za njih je važno, poručio je, da ih odgajamo, da im primjerom pokazujemo blizinu kršćanske ljubavi i ljepotu redovitoga izvršavanja svakidašnjih dužnosti i u izvanrednim okolnostima. 

Svoju poruku Bozanić šalje imajući u srcu proslavu otajstva Kristova vazma, a pred očima svetoga Josipa, čiji je život trajno nadahnuće za naš hod u kršćanskoj vjeri i pozivu. "Njegov nam je zagovor pomoć u raznim prigodama, posebno u odnosima prema bližnjima i u prepoznavanju Božjega plana u povijesnim mijenama. To je papa Franjo prepoznao i u sadašnjim izazovnim vremenima kada je na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2020., proglasio Godinu svetoga Josipa, a na svetkovinu Zaručnika Blažene Djevice Marije, 19. ožujka 2021., proglasio je i Godinu obitelji »Amoris laetitia«, koja će se zaključiti 26. lipnja 2022. godine Desetim svjetskim susretom obitelji u Rimu.".  

Zato nadbiskup i kardinal Bozanić ističe kako je život sv. Josipa trajno nadahnuće za hod u kršćanskoj vjeri i pozivu te da smo  pozvani dar obitelji gledati i živjeti s motrišta i polazišta radosti ljubavi poštujući dragocjenosti braka i njegujući obiteljske vrjednote kao što su velikodušnost i zauzetost, vjernost i strpljivost, bliskost i milosrđe.
poručuje nadbiskup i kardinal Josip Bozanić u Uskrsnoj poruci. 

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, odredio je kako će zbog nemogućnosti slavlja u prvostolnici, predvodi obrede na Veliki četvrtak, na Misi Posvete ulja u Župi sv. pape Ivana XXIII, a Misa Večere Gospodnje u Župi Sv. Blaža je u 18.30 sati.  Na Veliki petak, Služba Muke Gospodnje u Župi sv. Blaža nadbiskup predsjeda u 18.30 sati. Na Veliku subotu, Vazmeno bdjenje bit će u Župi sv. Petra Apostola Zaprešić u crkvi Sv. Ivana Krstitelja s početkom  u 20 sati. Na Vazam, Nedjelju uskrsnuća Gopodnjega, Bozanić će predvoti euharistijsko slavlje u Crkvi bl. Alojzija Stepinca na otvorenom u Mariji Bistrici s početkom  u 11 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.