Hrvatski radio

Radio Sljeme

Uskrsni je ponedjeljak - dan kršćanske svetkovine

28.03.2016.

08:15

Autor: Irena Dizdarević, Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan nakon Uskrsa vjernici obilježavaju Uskrsni ponedjeljak. Vjernici tradicionalno posjećuju rodbinu i prijatelje, a dio običaja je i hodočašće u marijanska svetišta. U Hrvatskoj i mnogim državama svijeta službeni je blagdan.

Uskrsni se ponedjeljak obično naziva ponedjeljak odlaska u Emaus.

Evanđelist Luka nas izvještava da su dvojica učenika otišla iz Jeruzalema razočarana što je Isus umro i nije ispunio njihova očekivanja i nade. On je bio velik, kažu oni, prorok, silan' na djelu, liječio je sve bolesti i nemoći, oživljavao je mrtvace i vraćao ih majkama, govorio kako nitko govorio nije, iz njega je izlazila sila koja je sve liječila. A sad je mrtav, treći dan u grobu, kažu oni. I upravo na grobu njihovih nada Isus ih živ, uskrsli, nov, susreće.
Odlazi s njima u gostionicu gdje im znakom euharistije očituje svoju prisutnost, tako da se oni vraćaju natrag u Jeruzalem i započinju novi život. Ono što ne mogu ljudi, može Bog. Uskrsnuće nije ljudski, nego Božji čin.

Uskrsno vrijeme traje sljedećih 50 dana, do Duhova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.