Hrvatski radio

Radio Sljeme

Uspješna suradnja Grada Zagreba i Sveučilišta u Zagrebu

12.07.2016.

17:40

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sporazumom što su ga potpisali gradonačelnik Milan Bandić i rektor Damir Boras iskazuje se spremnost na suradnju na području međunarodne suradnje, u razvoju umjetničkih i kulturnih potencijala te sporta i javnozdravstvenih rekreativnih programa.

Sporazumom se potiče uključivanje Sveučilišta u postojeće tehnološke i znanstvene parkove i centre Grada Zagreba, ali i uspostavljanje i izgradnja novih znanstvenih i inovacijskih institucija, te realizacija zajedničkih gospodarskih programa i projekata.

Obje strane se obvezuju da će zajednički i koordinirano skrbiti o socijalnom statusu aktivnih i umirovljenih profesora, da će zajedno razvijati znanstvene i stručne potencijale, te da će stvoriti uvjete kako bi Sveučilište i Grad postali prepoznatljivi kao centri obrazovanja i razvoja.

Obje strane također iskazuju spremnost za suradnju na području prostornog razvoja, posebice u realizaciji projekata kao što su Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, Zapadni i Sjeverni kampus, Sveučilišna aleja, izgradnja studentskog restorana na Veterinarskom fakultetu i kreativnog centra na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, ali i prostorno širenje Akademije dramske umjetnosti te preseljenje Sveučilišne tiskare.

Kao posebni projekti izdvajaju se:

• Grad Zagreb - sveučilišni grad
• postakademsko samozapošljavanje
• Fond za inovacije i transfer tehnologije
• Zdravo sveučilište
• Zagreb - Europska kulturna prijestolnica

Sveučilište i Grad surađivat će i u pripremi projekata koji se pripremaju za sufinanciranje iz programa i fondova Europske unije. Također, Sveučilište će Gradu staviti na raspolaganje informacije i znanja koja mogu pridonijeti razvoju Grada te pružati stručnu pomoć na projektima Grada i obrazovanju kadrova, posebice u razvoju ljudskih potencijala zaposlenih u Gradskoj upravi i ostalim obrazovnim, znanstvenim, umjetničkim i kulturnim ustanovama Grada.

Istaknuvši kako se ovim dokumentom sistematizira sva dosadašnja i buduća suradnja između dviju institucija, gradonačelnik Bandić kao posebnost Sporazuma izdvojio je osiguranje stambenog prostora za znanstvene novake na Podbrežju, s ciljem da mladi i obrazovani ljudi ostanu u Hrvatskoj. Zahvalivši gradonačelniku na sjajnoj suradnji, rektor Boras je naglasio da danas potpisani dokument jamči kako će se svi planirani projekti zaista i ostvariti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.