Hrvatski radio

Radio Sljeme

Usprkos zabrani plastika i dalje u prodaji

13.04.2022.

12:55

Autor: Radio Sljeme, Hina

Zelena Akcija

Zelena Akcija

Foto: Željko Hladika / Pixsell

Zabrana prodaje jednokratne plastike u Hrvatskoj čak 8 mjeseci od donošenja Zakona o gospodarenju otpadom još uvijek nije u potpunosti provedena.


Zbog toga je Zelena akcija održala prosvjedni performans ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja zahtijevajući hitno propisivanje roka istekom kojeg više neće biti moguće pronaći takve proizvode na hrvatskom tržištu.


-Nakon dugotrajne komunikacije s Ministarstvom, dakle nije nam ovo bio prvi susret, mi smo s njima već i duže od godinu dana u tom procesu i gdje ih savjetujemo oko ambicioznijih mjera za provođenje direktive. Međutim, kako nije bilo odgovora vrlo dugo s njihove strane, onda smo odlučili jednostavno doći ispred zgrade i pokazati im to o čemu pričamo i na što ih pozivamo već zadnjih par mjeseci, tako da smo i razvili veliki transparent na kojem je pisalo velikim slovima "Imate rupu u zakonu"-, naglasila je Ana - Marija Mileusnić iz Zelene akcije.


Zbog kašnjenja s provedbom i pasivnosti ključnih aktera, Hrvatska i dalje gomila otpad od jednokratne plastike. Zbog toga su iz Zelene akcije poslali službeni dopis Državnom inspektoratu i Ministarstvu u kojem traže objavu podataka o trenutačnim zalihama te nadzoru koji je do sada proveden.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.