Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Ustava na Trnju nije predviđena za oborinsku odvodnju"

27.07.2020.

17:54

Autor: Boris Bogić/Hina

Davorin Višnjić/PIXSELL

Davorin Višnjić/PIXSELL

Foto: - / -

Nakon što su stanovnici naselja Trnje tijekom poplave koja je za vikend pogodila Zagreb provalili u ustavu Hrvatskih voda te otvorili odvnodni kanal prema Savi, iz Hrvatskih voda izvijestili su kako ta ustava nije predviđena za rješavanje oborinske odvodnje.

"Predmetna ustava služi za zaštitu zaobalja od velikih voda rijeke Save. S njom se upravlja u slučaju proglašenja obrane od poplave što je nadležnost Hrvatskih voda, a što ovdje nije bio slučaj", odgovorili su iz Hrvatskih voda na na upit Hine o okolnostima provale stanovnika Trnja u tu ustavu tijekom vikenda.

U noći sa petka na subotu subotu, zbog velike količine kiše, na Trnju ali i u drugim djelovima Zagreba, poplavili su brojni stambeni objekti, prometnice i podvožnjaci. U naletu poplave, stanovnik Trnja Tihomir Blagus provalio je u ustavu Kunišćak te uspješno otvorio odvodni kanal prema Savi. Mediji su prenijeli i dojmove stanovnike prema kojima je taj manevar spriječio daljnje prodiranje vode u objekte i prometnice u tom naselju.

Međutim, Hrvatske vode tvrde kako ta ustava nije predviđena za rješavanje urbane oborinske odvodnje.
Napomenuli su kako u nadležni centar obrane od poplava nije pristigao ni jedan poziv ili dojava povezana s ustavom na Trnju, te dodali da je u ovom slučaju, upravljanje oborinskom odvodnjom u nadležnosti Grada Zagreba.

Iz Hrvatskih voda nisu željeli komentirati postupak građana Tihomira Blagusa, kazavši da je "slučaj neovlaštenog upravljanja ustavom prijavljen policiji", a da je istraga u tijeku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.