Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ususret 10. godišnjici projekta Hrvatski otočni proizvod

25.04.2016.

10:15

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječ je o projektu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, pokrenutom 2007. godine. Ususret okrugloj obljetnici na glavnom gradskom Trgu predstavit će se proizvođači i nositelji te oznake. U 11.00h posjetit će ih i resorni ministar Tomislav Tolušić te gradonačelnik Milan Bandić.

Do sada je oznaku „Hrvatski otočni proizvod" dobilo 219 proizvođača (od kojih je 18 ekoproizvođača i 25 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla) za 628 proizvoda i proizvodnih linija s 23 otoka.

Riječ je o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, đemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima. Rade se uglavnom u malim serijama i potječu s ograničenih otočnih lokaliteta.

Oznaka „Hrvatski otočni proizvod", dodjeljuje se svake godine, u obliku plakete i makete, proizvođačima sa sjedištem tvrtke na otocima koji nominirane proizvode ondje i izrađuju. Ministarstvo s nositeljima oznake sklapa ugovor na 3 godine, nakon čega se postupak dodjele ponavlja.

Kompletna procedura dodjele oznake „Hrvatski otočni proizvod" utemeljena je u Zakonu o otocima (Narodne novine 34/99,149/99,32/02,33/06) i Pravilniku o uvjetima, kriterijima i načinu označavanja proizvoda oznakom „Hrvatski otočni proizvod" (Narodne novine 47/07).
Oznaka je registrirana u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo kao jamstveni žig - objašnjeno je na stranicma Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.