Hrvatski radio

Radio Sljeme

Utrka '162 stepenice' u znaku 100. obljetnice Medicinskoga fakulteta

11.02.2017.

18:15

Autor: HINA/A.K.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Održana je tradicionalna utrka "162 stepnice", koja povezuje dvije temeljne zdravstvene institucije, Medicinski fakultet i Školu narodnoga zdravlja "Andrija Štampar", a njezina posebnost bila je što je upriličena u sklopu obilježavanja jednoga stoljeća od osnutka Medicinskoga fakulteta.

Utrku je i ove godine organizirala studentska udruga Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - SportMEF u suradnji s drugim studentskim udrugama toga fakulteta. Počela je točno u podne ispred zgrade dekanata Medicinskoga fakulteta na Šalati.

Na startu se, po informacijama organizatora, okupilo više od 200 sudionika, a prijavljenih je bilo oko 360, koji su odlučili provjeriti mogu li pretrčati stazu dugu 4500 metara koja se proteže preko Mesićeve, Grškovićeve i Rockfellerove ulice, a uključuje i 162 stube, poznate kao Schlosserove stube.

Staza nije duga, ali je zbog svoje neravne konfiguracije dobar trening za iskusnije trkače. Ako pak trkač nije najbolje kondicijski pripremljen, predsjednik SportMEF-a Antun R. Pavelić, objasnio je da se stazu može i prohodati a i time će, poručio je, sudionik učiniti nešto dobro za svoje zdravlje i kardiovaskularni sustav.

Pavelić je podsjetio da je projekt osmišljen kako bi se javnost osvijestila da je tjelesna aktivnost jedan od najučinkovitijih načina borbe protiv kardiovaskularnih, ali i drugih bolesti. Istaknuo je kako su organizatori željeli ukazati i na to da je kretanje jedan od osnovnih čimbenika zdravlja, te da održavanje fizičkoga potiče i mentalno zdravlje.

Ovogodišnja utrka, rekao je Pavelić, posebna je zato što se organizira u okviru sveučilišnoga promotivno-preventivnoga projekta "Zdravo Sveučilište", koji promiče zdravlje studenata Sveučilišta u Zagrebu i njihovo sudjelovanje u utrci i fizičkoj aktivnosti.

Jer, istaknuo je, jedna od zadaća sveučilišta je i unapređenje zdravlja njegovih članova kako bi ostvarivili svoj puni potencijal, te promocije javnoga zdravlja cijele zajednice. Važnost tih aktivnosti prepoznao je i grad Zagreb, koji je potporu provođenju ovoga programa uvrstio u aktivnosti dogovorene Sporazumom o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu i grada Zagreba.

Utrka je održana u dvije kategorije, apsolutni trkači i medicinari, a u svakoj od kategorija bile su dvije grupe natjecatelja, žene i muškarci.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.