Hrvatski radio

Radio Sljeme

Uvodi se obavezno testiranje vida djece do četvrte godine

30.06.2015.

13:00

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Kliničkoj bolnici Sveti Duh označen je početak provedbe Nacionalnog skrininga na slabovidnost (ambliopiju), kojim pregled vida do četvrte godine života postaje obvezna mjera zdravstvene zaštite u Hrvatskoj.

Pedijatri će od jeseni trogodišnjake na sistematskom pregledu upućivati na obvezan oftalmološki pregled čime se prvo testiranje vidne oštrine pomiče za nekoliko godina, istaknuo je ministar zdravlja Siniša Varga, označivši početak provedbe projekta.

Naime, dosad se prvo obavezno testiranje vida provodilo pri upisu u osnovnu školu. No tada je već prekasno za liječenje ambliopije, najčešće patologije vida u djece, koja se najuspješnije liječi do 7. godine života i završetka razvoja vidnog dijela mozga.  Ne liječi li se na vrijeme, slabovidno oko više nikada neće moći povratiti dobar vid.  Računa se da će se uvođenjem skrininga pobol od slabovidnosti (ambliopije) u Hrvatskoj smanjiti za 90 posto - s trenutačnih 200 tisuća osoba na tek 20 tisuća.

"Uvjereni smo da ćemo na ovaj način drastično smanjiti poboljevanje djece te osigurati veću kvalitetu životu u odrasloj dobi“, rekao je ministar te naglasio kako će nakon testiranja djece biti obavješteni i pedijatri kroz sustav e-zdravstva o djeci koju je potrebno dalje dijagnostički i terapijski zbrinjavati".

Povodom početka provedbe projekta, ministar Varga dodijelio je voditeljici Referentnog centra Ministarstva zdravlja za dječju oftamologiju i strabizam Mirjani Bjeloš rješenje za Referentni centar s obzirom da je upravo Sveti duh s partnerima prije četiri godine pokrenuo projekt  "Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba“. To je bio najveći takav projekt u oftalmologiji u svjetskim razmjerima, obuhvatio je 15 tisuća četverogodišnjaka, a ujedno je bio i temelj za uvođenje Nacionalnog skrininga.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.